Chocolade-karamel-pindakoekjes
Kookrubriek

Chocolade-karamel-pindakoekjes

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Maaike Kooijman
Maaike
Kooijman

Koekjes maken is één van de dingen die ik vaker zou willen doen. Er gaat immers niets boven de geur van zelfgebakken koekjes! Zeker nu het kouder wordt, is het heerlijk om na school op de bank te ploffen met thee en een koekje. Dit is een variant met chocolade, karamel en pinda's!

Chocolade-karamel-pindakoekjes

Ingrediënten (voor 16 à 18 koekjes)
- 125 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- 175 gram lichtbruine basterdsuiker
- 200 gram bloem
- 1 ei
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel vanille-extract
- Een snufje zout
- 2 eetlepels cacao
- 100 gram karamelblokjes
- 50 gram pinda's (het maakt niet zoveel uit of ze gezouten of ongezouten zijn)
- En als je héél erg van chocolade houdt: nog 50 gram chocolade (melk of puur)

Zo maak je de koekjes
1. Mix eerst de suiker door de boter. Als de suiker helemaal is opgenomen, kun je ook het ei erdoorheen mixen.

Chocolade-karamel-pindakoekjes

2. Voeg nu de bloem, bakpoeder, cacao, het zout en vanille-extract toe. Vanaf hier kneed ik altijd met mijn handen, maar het moet ook met een lepel ook kunnen, of zelfs nog gewoon met de mixer. (Ik vind brood en koekjes met mijn handen kneden gewoon heel erg leuk.)

Chocolade-karamel-pindakoekjes

3. Snijd de karamel en de chocolade in kleine blokjes en kneed deze samen met de pinda's door het deeg (proef vooral van het deeg, maar als je te veel eet word je misselijk - geloof me).

Chocolade-karamel-pindakoekjes

4. Rol 16 à 18 kleine bolletjes van het deeg; let er  een beetje op dat de pinda's en karamel goed verdeeld zitten. Leg de balletjes terug in de kom of op een bord, doe er wat plastic folie overheen en zet ze ongeveer anderhalf uur in de koelkast. Hierdoor wordt de boter weer iets harder en gaan je koekjes minder uitlopen. In principe zou je de bolletjes ook pas kunnen rollen als het deeg uit de koelkast komt, maar dan heb je kans dat de boter weer een beetje smelt in je handen. Dan heb je dus voor niets zo lang op je koekjes gewacht!

Chocolade-karamel-pindakoekjes

5. Verwarm de oven ongeveer een kwartier voordat de tijd verstreken is, voor op 175 graden Celsius (met een heteluchtoven, anders moet ie nog iets warmer).

6. Leg, als de balletjes koud genoeg zijn, een vel bakpapier op een bakplaat. Leg hier wat balletjes op en druk die een beetje plat. Aangezien ze een paar centimeter van elkaar af moeten liggen, passen er waarschijnlijk 9 op je bakplaat.

Chocolade-karamel-pindakoekjes

7. Bak de koekjes 16 minuten in de voorverwarmde oven. Als ze uit de oven komen is de karamel deels gesmolten, maar dat is niet erg (integendeel). Bovendien lijken ze koekjes nog helemaal niet hard, maar ook dat komt helemaal goed. Bak ook de tweede lading koekjes en laat ze dan allemaal goed afkoelen (eventueel in de koelkast). Dan kun je ze daarna eindelijk opeten!

Chocolade-karamel-pindakoekjes

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Kookrubriek
Kookrubriek
Kookrubriek