Nieuw wachtwoord maken: hoe dan?
Blog

Cijfers, tekens, karakters: het wachtwoordendillemma

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne
van der Sterren

​Een nieuw account aanmaken op internet: het klinkt zo simpel. Gewoon even je gegevens invullen, gebruikersnaam kiezen en... oh nee: het wachtwoord.

'Rustig blijven,' zeg ik tegen mezelf, met mijn vingers klaar op het toetsenbord. Ik zou mijn standaardwachtwoord kunnen gebruiken, denk ik. Maar meteen schiet de strenge stem van mijn basisschoollerares door mijn hoofd: 'Pak niet altijd hetzelfde wachtwoord!'

Oké, uitdaging geaccepteerd. Ik ga een gloednieuw wachtwoord bedenken. 'Maar maak hem niet te makkelijk!', hoor ik mijn juf nog naroepen. Dit moet best kunnen, toch? Een nieuw wachtwoord, dat niet te lastig is, en goed te onthouden. Hoe moeilijk kan het zijn?

​Pop-ups, pop-ups, en nog meer pop-ups

Na minutenlang piekeren verzin ik mijn briljante nieuwe wachtwoord: ​wacht-woord. ​Prachtig, ik weet het. Helaas komt het eerste obstakel in een pop-up op mijn scherm: 'Je wachtwoord moet minimaal twaalf karakters hebben.' Twaalf? Waarom twaalf? Ik haal mijn schouder op. Dan maar wacht-woordjes. Kan ik nu door? Nee, natuurlijk niet! Nóg een pop-up! Fan-tas-tisch!

​'Je wachtwoord mag niet de volgende tekens bevatten: + - _ } (<.' Maar tekens als # @ ! * $, die moeten er dan wél weer in. Ik klem mijn kaken op elkaar en pas mijn wachtwoord nogmaals aan: wacht#woorden!@. Nog een keer komt er een pop-up: er mist nog een hoofdletter. Welja! Waarom ook niet! Mijn moeder vraagt ondertussen waarom ik zo op het toetsenbord sla. 

Wachtwoordendilemma

Haat aan hoofdletters

'Wie heeft dit systeem bedacht?', vraag ik mij ondertussen af. 'Wie heeft zijn hele levenswerk gewijd aan het bepalen van de eisen van wachtwoorden van onschuldige tienermeisjes, die gewoon een account willen aanmaken voor een simpele site? Waarom is deze persoon zo discriminerend naar leestekens, maar MOETEN er per se cijfers en hoofdletters in mijn wachtwoord zitten? Waarom wil deze site me zo kwellen met allemaal regels, terwijl ik gewoon eventjes een presentatie wil maken, die morgenvroeg af moet zijn?'

Half in tranen hang ik boven mijn toetsenbord. ​G33fm1jm1jnw8woordGVD, tik ik uit frustratie. Het maakt me allemaal niet meer uit. Mijn toetsenbord heeft therapie nodig, en ik ook. Ik kijk naar de zoveelste melding. Verrek, mijn wachtwoord is goedgekeurd! Snel klik ik op 'account aanmaken', alsof de site zich toch van gedachten zou veranderen. Met een zucht leun ik achterover in mijn stoel, opgelucht.

Dan merk ik dat ik nog steeds op dezelfde pagina zit. Wantrouwend kijk ik naar een pop-up, net boven mijn wachtwoord: 'Deze gebruikersnaam is al in gebruik.'

Meer blogs lezen van Sanne van der Sterren (15)? Laatst schreef ze ook al Wat is er nou mis met gamen? en School zonder cijfers: Heaven or Hell?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren