blog cringen
Blog

Cringen: waarom doen we het?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne
van der Sterren

Die foto uit de brugklas, een filmpje waar je je eigen stem hoort... cringe je al? Dikke kans van wel. Weet je niet waarom, of hoe je ervan af komt? Fijn dat ik dit gegoogeld heb.

Laten we eerst even kijken naar een situatie waar cringen in voor komt: Iemand anders zien struikelen. Je kunt beweren dat je cringet omdat je je verplaatst in die persoon, en dat je je inbeeld dat jij in die situatie zit.

Filmpje

​Het niet willen vallen snap ik, maar waar zit het kwaad in mijn brugklasfoto? Waar in de ogen van die hyperactieve stuiterbal loert zo'n groot kwaad dat ik mijn ogen van de foto afwend? Nou, nergens dus. Lang leve Google! In dit filmpje wordt uitgelegd wat er zoal omgaat in je brein als je een foto van jezelf ziet of een video: Cognitieve Dissonantie. Zegt je dat niet zoveel? Lees nog even verder dan.

Spiegelbeeld

Wat er eigenlijk gebeurt als je een filmpje van jezelf ziet is dat je brein ineens heel anders tegen jezelf aankijkt. Het beeld dat je gewend bent van jezelf is dat wat je in de spiegel ziet. En je stem hoor je ook deels via de trillingen in je schedel. Als je jezelf in een filmpje ziet, is dit spiegelbeeld weg en hoor je je stem alleen via de lucht. Het gevolg? PANIEK. Je brein ziet iets wat niet past in het beeld dat jij hebt van de wereld, in dit geval jezelf, en weigert het te accepteren. Dit effect wordt  groter als het een filmpje van een tijd geleden is: er zit nog meer verschil in uiterlijk  dan alleen het spiegelbeeld. 

Brugklasfoto

Allemaal leuk en aardig dit, maarehh... ik moet nog steeds dik cringen als ik een foto van mezelf zie. En het zou leuk zijn als ik dat niet doe. Als dit allemaal draait om perspectief, dan moet ik (en misschien jij ook) in het vervolg op een iets andere manier naar foto's kijken. Als ik meer naar foto's van mezelf ga kijken, accepteert mijn brein dat op den duur dan als de nieuwe realiteit? Hoe lang zou dat duren? Helaas heeft zelfs Google op sommige dingen geen antwoord. Voorlopig vraag ik aan vrienden of ik leuk sta op mijn foto's. En die brugklasfoto? Die blijft fijn in mijn la liggen.

Grote Engeland-fan (16) die historische gebouwen en verhalen geweldig vindt, maar tijdens haar les geschiedenis wel in slaap kan vallen. 'Toch maar goed dat ik de bètavakken heb gekozen.' Wil het allerliefst later schrijfster worden. Maar medisch onderzoeker lijkt haar ook wel wat. Lees meer van Sanne haar blogs.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren