Blog

De 5 fases van een internetvriendschap

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne
van der Sterren

Instagram, Facebook, Twitter... het maakt niet uit hoe je in een internetvriendschap terechtkomt, of hoe je die in stand houdt. Want als je vrienden bent met iemand geworden via internet, dan zal je deze vijf fases vast herkennen!

Fase 1: De kennismaking (ook bekend als de 'even-controleren-of-je-geen-pedofiel-bent'-fase)
Dit is de fase waarin alles nog onzeker is: hoe de ander heet, waar hij of zij woont, z'n leeftijd, en of het überhaupt de persoon is die hij/zij beweert te zijn. Omdat jullie elkaar nog niet kennen is het allemaal een beetje awkward. De berichten die in deze fase gestuurd worden, bestaan dus ook voornamelijk uit introducties en methodes om zeker te weten dat de persoon is wie hij/zij beweert te zijn.


Fase 2: het interview
Na de eerste fase volgt al snel de tweede. Omdat jullie nog bijna niks van elkaar weten en (zeker als de andere persoon in het buitenland woont) bomvol zitten met vragen, lijken de gesprekken in deze fase meer op enquêtes dan echte gesprekken.

Fase 3: De gesprekken
Als het goed is, leiden de interviews naar een onderwerp waar jullie allebei over kunnen praten. Dit leidt op zijn beurt dan weer tot gesprekken die niks meer te maken hebben over het onderwerp, maar die wel leuk genoeg zijn om door te gaan tot twee uur ‘s nachts (oeps).

Soms gebeurt dit echter niet en komen jullie vast te zitten in een limbo van vragen en roestige gesprekken. In dit geval is het óf even doorzetten, of je erbij neerleggen. Soms klikt het nou eenmaal niet.

Fase 4: De oh-mijn-god-het-zou-zo-cool-zijn-als-we-elkaar-kunnen-ontmoeten-fase
Nu jullie al een tijd met elkaar praten, komt de vraag steeds vaker in je op: 'Wat als we elkaar zouden kunnen ontmoeten?' Zodra je deze vraag in het gesprek gooit, leidt dit tot urenlang geklets en geplan dat vol zit met 'dit zou zo cool zijn' en meestal eindigt met 'echt stom dat het waarschijnlijk toch niet gebeurt'.

Fase 5: De ontmoeting
Of het nu maanden duurt of jaren: iedereen wil deze fase bereiken. Het 'wat als' veranderde langzaam tot een 'dit gaat echt gebeuren' Er zullen misschien een paar tranen vloeien, maar dat zijn hele blije tranen. Want hoeveel virtuele knuffels en Skype-gesprekken je ook hebt gedeeld: in het echt is het toch nét wat specialer, zeker na zo lang gewacht te hebben.

 

Meer blogs lezen van Sanne van der Sterren (15)? Laatst schreef ze ook Kort of niet kort? Dat is de (WhatsApp)-vraag.


Enne, als je zelf zo'n internetvriendschap krijgt: let goed op in het begin (de even-controleren-of-je-geen-pedofiel-bent-fase heet niet voor niets de even-controleren-of-je-geen-pedofiel-bent-fase). Spreken jullie af? Neem iemand anders mee en vertel je ouders waar je naartoe gaat. 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren