Blog

De 5 fases van het maken van een keuze

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
femke
Femke
van de Griendt

Van het lekkerste broodbeleg tot de perfecte vervolgopleiding: de hele dag door maak je keuzes. Knopen doorhakken is iets waar ik niet goed in ben: ik twijfel over de kleinste dingen. Er zijn zo veel mogelijkheden! Om een beslissing te nemen, doorloop ik een heel proces. Jij ook? 

Fase 1: voorbereiding

In deze fase pak je het structureel aan. Je bekijkt de mogelijkheden en zet die op een rijtje. Een lijstje maakt het overzichtelijk, dan moet het toch lukken om te kiezen? Als het niet op papier komt, dan wel in je hoofd. Of je zet de verschillende pakken hagelslag op tafel, zodat je goed kunt overwegen of je liever chocolade- of vruchtenhagelslag op je brood doet. Een goed begin is het halve werk!

Fase 2: twijfels

Even lijkt het overbodig dat je al deze moeite doet. Je weet allang dat je kiest voor chocoladehagelslag! Hoewel je even in de waan verkeert dat je daar echt niet langer over na hoeft te denken, slaat de twijfel nu toe. Waarom kies je niet voor vruchtenhagelslag? Dat klinkt ook aantrekkelijk… De druk om het juiste te kiezen is groot, want stel dat je later liever iets anders had gegeten?

Fase 3: nieuwe mogelijkheden

Om achteraf spijt te voorkomen, neem je alle andere opties ook in overweging. Waarom zou je hagelslag kiezen als je ook iets gezonds zoals kaas kan nemen? Van plan B tot en met Z: je bedenkt het allemaal en vult je lijstje (zie fase 1) aan zodat je niks kunt vergeten. Je beperkt het gelukkig wel tot brood en neemt andere manieren van ontbijten, zoals cornflakes, niet mee in je overweging.

Fase 4: besluiteloosheid

Als je nu niet kiest, kom je te laat op school: je MOET beslissen! In deze fase denk je terug aan je eerste ingeving die opkwam tijdens fase 2. Je had al besloten: chocoladehagel, that’s it! Dat was gewoon goed, toch? TOCH?! Je probeert je twijfels te onderdrukken, maar dat is moeilijker dan gedacht..  

Fase 5: terug bij je eerste ingeving

En toch, ondanks de twijfels over deze optie en het toevoegen van andere mogelijkheden om de beste afweging te maken... tóch kies je voor je eerste gedachte. Chocoladehagelslag is waar je in eerste instantie voor koos en bij nader inzien is dat waar je ook voor gaat. Let’s do this!

Zo zie je maar dat het soms gewoon het beste is om knopen door te hakken. Dat eeuwige getwijfel brengt je niet altijd verder. Maar de volgende vraag doemt al op… witte of pure chocoladehagelslag? Daar ben ik nog niet over uit.

Meer blogs lezen van Femke (15)? Laatst schreef ze ook Getest: kun je leven zonder nieuws? en (Ont)spanning in de trein

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren