Blog

De 5 fases van vreemde tot BFF

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
lotte
Lotte
Rolleman

Beste vrienden komen niet uit de lucht vallen als regendruppels. En je kunt ze niet plukken als bloemen. Er moeten eerst woorden gewisseld worden, nummers en uiteindelijk zelfs interesses. Om van vreemde naar BFF te promoveren, doorloop je deze vijf fases: 

1.De ik-zie-je-wel-maar-ik-ken-je-niet-fase

Je ziet hem/haar wel eens door de schoolgangen lopen of wellicht in de stad, maar jullie wisselen slechts blikken uit. Je weet hoogstens de naam van de ander, zoals ik haar naam wist: Marlijn.

2. De ik-ken-je-wel-maar-ik-zeg-niet-altijd-gedag-fase

‘Hey, Marlijn’, schreeuw ik, ze zegt ‘hallo’ terug. Ik ga naast haar fietsen. ‘Naar wat voor muziek luister je?’ Ze geeft geen antwoord, dus ik besluit het nog een keer te vragen. ‘Naar wat voor muziek luister je?’ En nog een keer en nog een keer. Niet dat ze mij negeert, ik ben gewoon te ongeduldig, gok ik. Dit is mijn eerste echte ontmoeting met haar. Maar terwijl de dagen vorderen, kijk ik vaak weg als ik haar zie, puur om ongemakkelijke situaties te vermijden.

3. De-ik-zeg-gedag-maar-ik-weet-geen-gespreksstof-fase

Niet veel later ben je in het stadium beland waarin je een bepaalde manier hebt gevonden om ‘hallo’ te zeggen tegen de ander. Jullie hebben het vaak samen gezellig in een hele groep. Maar wanneer je alleen met diegene bent wordt het ongemakkelijk: je weet niet waarover je moet praten. Je komt vaak met opmerkingen als: ‘Wat heb jij voor geschiedenis?’ Of: ‘Wat is het koud hier’, et cetera.

4. De ik-weet-nu-waarover-ik-moet-praten-en-ook-wanneer-fase

Daarna leer je waar je wél en niét over moet praten. Dat je zinnen als ‘ik ben gek op vlees' moet mijden bij je vegetarische vriendin. Marlijn en ik hebben dezelfde interesse gevonden: we vinden het beiden leuk om filmpjes te maken, zij als filmer en ik als (een prutser van) een actrice. We lachen veel en mijn tweelingzus Sanne is er ook vaak bij.

5. De help-waar-ben-je-fase

Ik lees haar appje: 'Ik ben ziek vandaag'. Maar liefst één week duurt haar ziek-zijn en mijn eenzaamheid. Het is een van mijn saaiste weken uit mijn leven. Ook wanneer we proberen af te spreken zijn appjes als 'Sorry, ik kan niet' erg deprimerend (al kan ík vaker niet hoor, Marlijn). Je bent nu echt beste vrienden en je wilt het liefst al je dagen samen spenderen, maar wordt gescheiden door scholen. Een reden te meer om samen grotere plannen te maken. Om samen naar Peru te gaan, bijvoorbeeld.

 Meer blogs lezen van Lotte Rolleman (17)? Laatst schreef ze ook Kinderliedjes oefenen op je zestiende en De vraag waar niemand 'ja' op antwoordde.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren