Blog

De 5 grootste vooroordelen over christenen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
blogger lucas
Lucas
Versteeg

Ik ben christen en geloof in een God die we niet kunnen zien. Ben ik gek? Haat ik hierdoor homo’s? Probeer ik dag na dag mijn vrienden te bekeren? Gelukkig niet! Er zijn veel vooroordelen over christenen. Tijd om die eens te ontkrachten.

1. Op zondag doen we NIKS

Gaan we protesteren tegen koopzondagen totdat we schor zijn? Gaan we op zondag lopend naar de kerk omdat autorijden al teveel op werken lijkt?

Absoluut niet! Slechts een deel van de christenen neemt deze zondagsregels nogal letterlijk op. Zondag wordt oorspronkelijk gezien als een rustdag, maar ik vind een middagje theater ook ontspannend dus doe dat ook gerust. Als ik op zondag zin heb in een chocoladereep, dan ga ik gewoon even naar de supermarkt.

2. We houden niet van homo’s

Ondertekenen we massaal de Nashville-verklaring? Sturen we onze homoseksuele biebmaatjes naar zo’n bekeerkamp?

Grootste onzin, sterker nog: ik val zelf op jongens en ben er helemaal oké mee. Liefde is de kern van het christendom en ik vind het gek om onderscheid te maken op basis van geslacht. In de Bijbel staan inderdaad negatieve dingen over homoseksulaliteit, maar ik geloof dat dit is geschreven in een hele andere context. Ik geloof dat de negatieve teksten in de bijbel over homoseksualiteit gericht zijn op pederastie (een seksuele machtrelatie tussen een oude man en een jonge jongen), of over tempelprostitutie (waar een man of vrouw zich beschikbaar stelt voor seks tegen betaling). Er zijn zeker christenen die denken dat homoseksualiteit een ziekte is, maar wat mij betreft moeten zij wat meer nadenken over de kern van het christendom: liefde.

3. We kleden ons ultra-netjes

Hebben alle vrouwen zwarte rokken aan en lang haar? Moeten alle mannen in pak lopen en een hoge hoed dragen?

Gelukkig niet! Er zijn bepaalde stromingen die de Bijbel inderdaad zo interpreteren en dat is prima, maar de meeste christenen zien eruit zoals jij en ik. Probeer de christen maar eens te herkennen. Broeken met gaten, leren jasjes en tatoeages. Who cares? Volgens mij gaat het om de binnenkant.

4. We willen iedereen bekeren

Lopen we hijgend langs alle deuren met foldertjes? Dwingen we onze biebmaatjes om ook in God te geloven?

Nope. Ik niet in ieder geval. Ik hou van filosofische gesprekken over leven na de dood of het ontstaan van de aarde, maar wat heeft het voor zin om mijn geloof op anderen geforceerd over te gaan brengen? Geloven is een eigen keuze die niemand voor jou kan maken.

5. Iedereen denkt er hetzelfde over

Geloven wij allemaal precies dezelfde dingen? Keurt iedereen abortus, euthanasie en seks voor het huwelijk af?

Nee! Iedere christen ervaart zijn of haar geloof anders. De één neemt alle regels en wetten uit de Bijbel nogal serieus, terwijl de ander soepel omgaat met het geloof en vindt dat meer kan en mag. Niet alleen de Nederlandse maatschappij is vanaf de jaren zestig een stuk vrijer geworden, ook het wereldbeeld van een deel van de christenen is geworden. Vooral de christelijke jeugd van tegenwoordig hecht meer waarde aan de kern van het geloof, elkaar liefhebben en vertrouwen op God, dan aan alle regeltjes.

Dat waren ze! Vijf vooroordelen die helemaal niet zo waar blijken te zijn als de meeste mensen denken. Ik kan er nog veel meer opnoemen, maar waar het uiteindelijk omgaat is dat iedereen kan en mag geloven wat hij of zij zelf wilt en dat respecteert.

Lucas (19) is altijd druk met van alles en nog wat. Als hij niet de fanboy uithangt bij een musical, doet hij wel mee aan een of andere creatieve cursus of swipet hij door zijn verzameling memes. Deze pannenkoekengek is tweedejaarsstudent Journalistiek en schrijft graag over entertainment, kunst en cultuur. Lees meer blogs van Lucas.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren