Blog

De 7 beste comedyfilms aller tijden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Leander
den Boer

Comedyfilms zijn er in alle soorten en maten. Je hebt traditionele poep-pies-kak-comedy's, parodieën en inktzwarte komedies. Maar uiteindelijk hebben ze allemaal hetzelfde doel: je laten lachen tot je er bij neervalt. Dit zijn de 7 films die daar in mijn idee het allerbeste in slagen.

1. Monty Python and the Holy Grail (1975)
'Ni!' Er gaat toch eigenlijk niks boven de hilarische Britse mannen van Monty Python verkleed als ridders die in hun zoektocht naar de Heilige Graal het ene na het ander absurde obstakel moeten omzeilen.

Van de Franse soldaten die Arthur en zijn ridders de huid vol schelden tot de befaamde brug des doods: de fragmenten uit deze klassieker zijn inmiddels iedereen wel bekend. Mijn favoriet moet toch wel The Knights Who Say Ni! zijn. Kijk maar waarom:

The Knights Who Say "Ni!" - Monty Python and the Holy Grail

2. Airplane! (1980)
Dan deze klassieker waarin een man die bang is om te vliegen een vliegtuig weer veilig aan land moet krijgen. Het vliegtuig blijkt de perfecte achtergrond voor een serie absurde gebeurtenissen en hilarische conversaties die alleen een persoon zonder ziel níet aan het lachen zou kunnen maken.

Zoals wanneer de hoofdpersoon tegen de arts zegt: 'Surely, you can't be serious?', waarop de arts zegt: 'I'm serious, and don't call me Shirly'. Maar ook dit is een van de hoogtepunten uit de film:

Airplane! (6/10) Movie CLIP - Get a Hold of Yourself! (1980) HD

3. Hot Fuzz (2007)
Een lijstje over comedyfilms kan nooit compleet zijn zonder tenminste één film van de Britse regisseur Edgar Wright te noemen. Zijn kenmerkende visuele stijl en snelle grappen maken al zijn films geweldig, maar Hot Fuzz is toch wel zijn beste.

Het verhaal draait om een formidabele agent die naar een klein dorpje wordt gestuurd om daar met zijn vadsige partner te orde te handhaven. En met een all-star-cast van de meest Britse acteurs die er bestaan ben je gerust twee uur zoet. Een voorproefje: 

Hot Fuzz (4/10) Movie CLIP - Sea Mine (2007) HD

4. The Grand Budapest Hotel (2014)
Ook Wes Anderson is zo'n regisseur die een plek verdient op dit lijstje. En alhoewel Moonrise Kingdom en The Royal Tenenbaums geniaal zijn, is The Grand Budapest net een tikkeltje genialer. Dat is vooral te danken aan acteur Ralph Fiennes, die floreert als de geweldig welsprekende conciërge Monsieur Gustave.

Dat plus een heerlijke Oscar-winnende soundtrack en visueel schitterende shots waar je u tegen zegt en je hebt een fantastische film. Dit is de scène die dat het beste laat zien:

THE GRAND BUDAPEST HOTEL: "The Police Are Here"

5. Borat (2006)
We kennen hem als de gestoorde Dictator, de flamboyante Brüno en de ultracoole Ali G, maar de glansrol van de carrière van acteur Sacha Baron Cohen is toch wel Borat. Als zogenaamde tv-persoonlijkheid uit Kazachstan reist hij naar de Verenigde Staten om twee dingen te doen: te leren van 'het beste land ter wereld' en om met Pamela Anderson te trouwen.

De leukste stukjes uit Borat zijn toch wel de momenten waarop mensen niet eens doorhebben dat hij een rol speelt maar echt geloven dat hij voor 'Kazakh TV' op stap is. Het leidt tot hilarische momenten, zoals deze:

Borat's Rant And National Anthem At Rodeo

6. Groundhog Day (1993) 
Stel je voor dat elke dag zich eindeloos herhaalt en je na een tijdje precies weet wat er hoe laat gebeurt. Wat doe je dan? Dat vroegen de makers van Groundhog Day zich vast af. En dat is precies wat de chagrijnige weerman Phil, gespeeld door de legendarische Bill Murray, overkomt. Hij besluit te gaan stelen, vrouwen te versieren en dronken rond te rijden.

Na een tijdje wordt hij daar echter zo gek van, dat hij zelfmoord probeert te plegen op de raarste manieren. Zelfs dat werkt niet. Wat wel? Kijk dan vooral de film. En twijfel je nog, kijk dan vooral dit fragment en je bent verkocht: 

'Groundhog Day' "I'm a god" scene

7. In Bruges (2008)
'F*cking Bruges' wordt wel minimaal tien keer gezegd in deze film. Het wordt al snel duidelijk dat de Ierse huurmoordenaar Ray het niet naar zijn zin heeft in de Belgische stad. Na een mislukte klus moet hij daar namelijk schuilen en dus is het tijd om samen met zijn partner te genieten van de eeuwenoude stad.

Dit gaat gepaard met een portie inktzwarte humor, heerlijke Ierse accenten en een heleboel gescheld. Oh ja, had ik al gezegd dat Ralph Fiennes ook in deze film weer geweldig is? Kijken kijken kijken dus!

In Bruges - Colin Farrell fat people scene OFFICIAL HD VIDEO

Meer blogs lezen van Leander (18)? Laatst schreef hij ook al De 7 beste Marvel-films en De 7 Disney-films die iedereen heeft gezien.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren