Blog

De 7 leukste kinderprogramma’s van vroeger

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
blogger lucas
Lucas
Versteeg

Met een doosje rozijntjes tussen mijn vingers geklemd, mijn pyjama aan en een knuffel op mijn schoot, heb ik als vijfjarig kleutertje heel wat tijd voor de televisie doorgebracht. Van Sesamstraat tot de Smurfen: ik vond alles fantastisch. Maar hieronder de 7 programma's waar ik de allerbeste herinneringen aan heb. Jij ook? 

1. De Film van ome Willem

De film van ome Willem 02-05-1984

De Film van ome Willem staat met stip op nummer 1. Dit oude programma heb ik heel wat uren gekeken. Het ging over die goeie ouwe Ome Willem, die er zelf ook altijd ontzettend veel plezier in had. Bij het beginliedje maakte hij de ‘rakkers’ altijd hysterisch door te verkondigen dat hij een voorliefde voor broodjes poep had. Ondertussen mochten de kinderen met de plasgeitebreiers (dit woord herkent Word overigens niet, wat jammer nou…) naar de wc en Jan Klaassen had ook altijd tijd voor een spannende poppenkast. De show werd elke keer afgesloten met het welbekende liedje Deze vuist op deze vuist, dat we thuis trouwens altijd met de hele familie nadeden.

2. Brum

Brum 06 peter

Ken je Brum nog? De magische gele oldtimer waar elke kleuter helemaal dol op was. Wat beleefde hij spannende avonturen, al rijdend door de stad! Toen ik klein was, had ik een dvd-box van Brum en kende ik elke aflevering van achter naar voren. Ik droomde elke dag over Brum en kon niet normaal meer langs een gele auto lopen zonder te checken of hij niet stiekem ogen had. Wat een jeugdsentiment, om nu nog zo’n aflevering te kijken.

3. Koekeloere

Koekeloere Ik mis een vis

Terwijl ik als mini-mensje op mijn mini-stoeltje zat en enthousiast naar mijn klasgenootjes koekeloerde, werd de mini-televisie op een kar de klas in gereden. De hele kleuterklas ging bij elkaar zitten en vol overgave keken we een half uur lang naar Moffel en Piertje, die allerlei avonturen beleefden. Als het afgelopen was, moesten er altijd een paar mini-mensjes huilen. Gelukkig koekeloerden we weer, de volgende keer.

4. Samson en Gert

Samson & Gert - Vissen

Met mijn Samson-en-Gert-koekjes op de tafel zat ik in kleermakerszit klaar voor de tv. Klaar voor Samson en Gert. Samson, de ‘allerliefste’ (nou ja, de op één na liefste, want Chef is de liefste) pratende hond en de dingen die de burgemeester altijd meemaakte. Hartstikke leuk vond ik het. Het was altijd even een domper als Samson er weer van door moest. Gelukkig maakten we in de kleuterklas altijd grapjes: 'Ik moest kloppen want de bel deed het niet.' HOPPA, de helft van de kleuters lag alweer op de grond van het lachen.

5.Piet Piraat

Piet Piraat - Steven in bad

Dit kinderprogramma begon altijd met een liedje dat elke kleuter uit volle borst kon meezingen. Althans, ik wel. Vier piraten speelden de hoofdrol. Piet Piraat, die ik natuurlijk hartstikke stoer vond, de gekke Steven die niet kon praten, Brokkenpap de kok en Stien Struis, de vrouwelijke piraat (de pirateres?). Alsof het tv-programma alleen nog niet genoeg was, verschenen er ook films. Piet Piraat en het vliegende Schip bijvoorbeeld. Natuurlijk bezocht ik die in de bioscoop, met een mini-bakje popcorn in mijn hand, en zittend een stoelverhoginkje. 

6. De Smurfen

De Smurfen En De Geldboom • De Smurfen

Nee, ik heb het niet over de hightech Smurfen zoals ze er nu in films uitzien, maar over de oude vertrouwde tekenfilm-Smurfen. Daar keek ik naar. Smurfenland was voor mij een tijdelijke zevende hemel. Het begon al met de intro, ik vond het een prachtlied. Daarna kwam de spanning. Ik at mijn vingers bijna op als Gargamel de smurfen weer ging aanvallen. Hij mócht ze niet te pakken krijgen. Vreselijk… Uiteindelijk ontsnapten ze altijd nét op het nippertje, en leefden ze nog lang en gelukkig, tot Gargamel bij de volgende aflevering de rust weer kwam verstoren…

7. Kabouter Plop

Kabouter Plop - Superklus (Aflevering)

Plop, die altijd in zijn paddenstoeltje te vinden is, was een ware sensatie voor ons als kleuters. De kabouter blikt terug op een spannende dag, en vertelt zo een avontuur. Die rare hoofdflappen die omhoog gingen als er iets gebeurde, zorgden voor een beeld en geluid waar elke puber nu nog nachtmerries over heeft.  Ach ja, als kleuter vond ik dit tv-programma erg lachwekkend.

Welk kinderprogramma vond jij vroeger helemaal geweldig? Was je fan van Piet Piraat, of vond je Brum echt de bom

Meer blogs van Lucas (16) lezen? Zijn archief vind je hier.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren