Blog

De 7 voordelen van gaan studeren

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
tahrim
Tahrim
Ramdjan

Een paar weken geleden verruilde ik kleine lokalen voor grote zalen, warme broodjes in de kantine voor kopjes koffie uit een automaat en proefwerken van een uur voor tentamens van vier uur lang. Mijn overstap van de middelbare school naar de universiteit (en wel de grootste van het land - rara, welke?) is een feit. Zeven redenen waarom ik nooit meer terug zou willen naar de middelbare school:

 1. Je kunt te laat komen wanneer je wilt

Terwijl je op de middelbare school altijd moest rennen als de tram even te lang stilstond of de brug openging omdat je anders de volgende ochtend vuil moest prikken, maakt het niemand in de collegezaal wat uit of je te laat bent of niet. Al zal je professor het misschien niet te leuk vinden, dus als je een beetje indruk op hem of haar wilt maken is het niet aan te raden.

2. Je kunt eten wanneer je wilt

In elke collegezaal hangt wel een bordje ‘eten en drinken niet toegestaan’, maar niets is minder waar. Je kunt eindelijk eten tijdens de les! Ik kan je uit eigen ervaring wel mededelen dat het handig is om niet iets knapperigs mee te nemen, zoals crackers. Als je een beetje een goede band met je medestudenten wilt opbouwen, tenminste.

3. Je mag je laptop gebruiken wanneer je wilt

De tijd van aantekeningen op papier maken is voorbij – het mag in het hoger onderwijs ook op je laptop! En dat betekent in praktijk ook vooral lekker web-whatsappen tijdens de les, even je agenda bijwerken of nog even een blog schrijven (zoals ik nu).

4. Je kunt borrelen wanneer je wilt

Bij het studentenleven hoort natuurlijk ook veel gezelligheid en veel nieuwe mensen leren kennen. Dat betekent dat je de leukste cafeetjes gaat leren kennen, compleet met borrelnootjes en bitterballen. En het mooie is dat dat ook prima kan op een doordeweekse avond. Waarom ook al weer? Oh ja, punt 1.

5. Je kunt stoer doen wanneer je wilt

Is je beste vriendin, die nog in de vijfde zit, weer aan het zeuren over een SO Nederlands? Nu kun je eindelijk met recht stoer doen, want zij hoeft tenminste niet die zestig pagina’s over politiek te lezen! Maar wees niet te gemeen, hé. Je kunt nu ook eindelijk met recht klagen over hoe druk je het hebt. Het zal je niet meer verbazen als je opeens in slaap valt tijdens je college of werkgroep (zie foto).

6. Reizen wanneer je wilt

Bij studeren hoort natuurlijk ook het bekende studenten-ov. Dat betekent dat je doordeweeks (of als je dat liever hebt, in het weekend) gratis!!!! met al het openbaar vervoer mag reizen. En van gratis gaan onze Nederlandse hartjes wel even sneller kloppen. En plots is die goede vriend die in Delft ging studeren, niet meer zo ver weg...

7. Je bent arm, ook wanneer je het niet wilt

Als je student bent, ben je ook officieel arm. Of je dat nou wilt of niet. Waarom is dat dan toch een voordeel? Nu kun je eindelijk ervaren hoe het is om overgebleven pastakliekjes op te eten, ranzige koffie te drinken en te dineren met paprikachips of croissantjes (dat is allemaal in de afgelopen twee weken reeds voorgekomen). Een heuse ervaring, waarna je die warme maaltijd thuis toch maar meer gaat waarderen. Heeft iemand nog een baan voor me?

Meer blogs lezen van Tahrim (17)? Eerder schreef hij al De 7 fases van je supermarkt-bijbaantje en Quiz: Welk sociale medium past het beste bij jou?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren