Blog

De beste raadsels voor de zomer ooit!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sietje
Piebenga

Ben je op een feestje waar de gesprekken dood vallen? Zit je met nieuwe campingvrienden aan het zwembad elkaar maar een beetje aan te staren? Zijn je ouders, broers/zussen en jij al aan het begin van de zomervakantie uitgepraat? Dan hier zes ijzersterke raadsels om de tijd te doden!

Het land van geen ID

Je bent in het land van geen ID. In dit land zijn sommige dingen wel aanwezig en sommigen niet. Er is bijvoorbeeld wel zon, maar geen licht. Er zijn wel appels, maar geen druiven. Er zijn wel kaarsen, maar geen kaarsenhouders. Jullie mogen een voorwerp noemen en dan zal ik zeggen of het bestaat in het land van geen ID. Verklap niet hoe het raadsel werkt, maar laat de anderen nog lekker door raden. De oplossing: woorden waarin de letters I of D zitten, zijn niet aanwezig in het land van geen ID.

Driehoeken maken 

Hier gaat het niet zo zeer om het ontrafelen van een raadsel, maar om het ontdekken van een patroon. Je zegt: ‘Ik ga driehoeken maken en jullie moeten raden van wie het driehoek is. Het driehoek gaat van Pietje naar Jopie naar Els. Van wie is de driehoek?’ De raders zullen nu op allerlei mogelijke manieren proberen te bedenken bij wie het driehoek hoort. De oplossing: wie als eerst iets zegt, nadat het driehoek is gemaakt, is de eigenaar van de driehoek. Het maakt dus niet uit van waar naar waar het driehoek loopt. 

Shoppen op de markt 

Dit raadsel is van een iets lager niveau. Het werkt als volgt: iedereen kan op de markt enkel iets kopen wat met de letter van zijn of haar eigen voornaam begint. Mijn naam is Sietje en begint dus met een S. Mijn introductie zou dan ook worden: ‘We zijn op een heel grote markt. Ik kan er Superveel kopen, maar Marijn kan er Minder halen dan ik. Jullie moeten raden wat jullie kunnen aanschaffen op de markt! Geef vooral de clue nog niet weg, maar houd het mysterieus!

Kabouters klappen 

‘Ik ga kabouters klappen en jullie moeten raden hoeveel ik er klap. *Sla een aantal keer op de tafel*. Raad maar!’ De raders zullen ongetwijfeld het aantal klappen op tafel tellen. Deze doen er echter helemaal toe. Het zijn het aantal woorden dat je erna zegt. Bij ‘Raad maar’ is het antwoord dus twee. ‘Nou, hoeveel waren het er?’ zijn dus vijf kabouters. Zet iedereen op het verkeerde been door lekker veel te knipogen, op de tafel te slaan en gekke fratsen uit te halen! De raders moeten breder denken en het patroon ontdekken!

Bewaker bij het kasteel 

‘Er was eens een jongen die heel graag een kasteel binnen wilde komen. Hiervoor had hij een code nodig. Vanachter een struik luisterde hij af wat er bij de poort gebeurde. De code voor zes bleek drie te zijn. De code voor acht was vier en bij twaalf was het juiste antwoord zes. Toen de jongen zelf naar binnen probeerde te gaan, vroeg de bewaker hem de code van tien. Hij antwoordde vijf en werd onthoofd. Wat had hij wel moeten zeggen?’ De oplossing: tel het aantal letters het woord tien. T-I-E-N. Het antwoord is dus vier! Blijf vooral codes met hun antwoorden noemen! Honderd = 7. Achtendertig = 12.

Black magic

‘Ik heb een voorwerp in mijn hoofd en aan jullie de taak om te raden wat het is. Bij deze ronde doe ik plus twee.’ Dit klinkt ingewikkeld maar het is heel simpel. Je wijst voorwerpen aan. Op een gegeven moment wijs je een zwart voorwerp aan. Omdat je plus twee hebt gezegd, benoem je daarna nog eens twee voorwerpen. En wat dáár vervolgens na komt, is het voorwerp dat je in gedachten hebt! Stel je doet plus vier dan krijg je in het kort: zwart voorwerp - 1 - 2 - 3 - 4 - ja!

Sietje (17) is een ramp in het maken van keuzes en kan uren nadenken over een geschikte 'caption' bij haar Instagram-post. Ze is kind-aan-huis op de camping in Frankrijk en heeft haar mobiel standaard op 1% staan. Ze is daarnaast een fanatiek hockeyster en kijkt nú al uit naar het moment dat ze haar vwo-diploma binnen heeft en kan verhuizen naar Amsterdam. Lees hier meer van haar blogs.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren