Blog

De brugger en zijn vijf pakken nietmachinevulling

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
niek
Niek
de Bruijn

'Vijf rollen plakband moet wel voldoende zijn, toch?' Tijdens het vakkenvullen valt mijn blik op een moeder en puberzoon die richting het schap met schoolspullen lopen. Vanuit mijn ooghoek zie ik de vrouw in haar handtas graaien. Na enig speurwerk haalt ze een lange lijst met schoolbenodigdheden naar boven. Het arme kind, denk ik bij mezelf. Het schoolshoppen is weer begonnen!

Wanneer het eíndeijk lekker weer wordt, maar je weer verplicht bent om om half negen stipt in de schoolbanken te zitten, start het drama. De nieuwe brugwuppen lopen als makke schaapjes aan moeders hand, op zoek naar low-budget-benodigdheden voor de brugklas.

Zodra ik ook maar één blik werp op het mandje van de kersverse middelbare scholier, komt er bij mij een gevoel van medelijden opzetten. Zoveel spullen heb je als brugklasser écht niet nodig!

Hernia
Een ringband, vijf rollen plakband, een blik kleurpotloden en een half schap aan schriften verdwijnen in het boodschappenmandje. Hoewel het goede inkomsten zijn voor mijn baas, heb ik toch het gevoel dat ik moet ingrijpen. Op deze manier is een brugzak inderdáád nodig.

Als de brugwuppen deze benodigdheden de hele dag als een pakezel bij zich dragen, leren ze op jonge leeftijd al de eerste symptomen van een hernia kennen. Voordeel bij een nadeel: de biologieles kan geschrapt worden, want als brugklasser leer je zo vanzelf hoe je lichaam in elkaar steekt.

Ontbossing
Om geen kilo’s spullen op je rug te hoeveel dragen, raad ik elke brugwup ten eerste aan om die ringband in te ruilen voor een elastomap. Deze neemt al minder ruimte in beslag en alle belangrijke papieren passen erin. Daarnaast is het beter om voor elk vak maar één schrift in te slaan, het liefst A4-formaat. Zo voorkom je dat je – net als wat ik in de eerste deed – de wereldwijde ontbossing steunt.

Verder kunnen een passer, geodriehoek en rekenmachine, pen, potlood en gum natuurijk echt van pas komen. De kleurpotloden, plakbandrollen, nietmachinevullingen en overige zooi daarentegen zijn echt de grootste miskoop ooit! Vaak kun je wel het één en ander lenen in de mediatheek of kijk je de handvaardigheiddocent met puppyogen aan. 

Dump die spullen
Ben je bang dat je tóch iets vergeet mee te nemen naar school en denk je dat je al die producten wél nodig hebt? Laat het dan vooral niet allemaal in je tas zitten. Je hebt niet voor niks aan het begin van het schooljaar een kluisje gekregen, dus dump die spullen als je ze niet nodig hebt. Zo voorkom je dat je al hijgend en puffend aan je les begint. En met een hernia voelt dat al helemáál niet lekker. 

Meer blogs lezen van Niek (18)? Laatst schreef hij ook Liefde met doktersadvies en Kofferkuren: een Mount Everest aan kleding.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren