Blog

De diploma-uitreiking in 8 emoties

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
tahrim
Tahrim
Ramdjan

Hangt jouw diploma al aan de muur? Of moet je nog een (paar) jaar en kun je niet snel genoeg naar deze dag doorspoelen? Ikzelf ben net geslaagd en vond mijn diploma-uitreiking een ware emotionele rollercoaster, in acht fases, met bijbehorende emoties.

1. De fase net na het telefoontje
Emotie: onbezorgd

Je wacht de hele dag en dan gaat-ie opeens. Eerst krijg je het verlossende woord geslaagd te zijn en dan allerlei informatie, waaronder de datum van de diploma-uitreiking. Maar ach, die is pas over een maand…

2. De vrije-vogel-fase
Emotie: onbezorgder

Wanneer de vlag al een paar dagen uithangt, voel je je als een vrije vogel. Avondjes uit, slapen tot in de middag en dagen netflixen worden routine, alsof je nooit anders geleefd hebt.

diploma-uitreiking
Dit is hoe onbezorgd eruit ziet

3. De moet-dit-nou-echt-fase
Emotie: geërgerd

En dan is het nog maar een week of twee tot je diploma-uitreiking. Mensen beginnen er al over te smoezen en je vraagt je af: ‘Moet dit circus nou echt? Ik ben toch al geslaagd en klaar? Ik heb hier toch helemaal geen zin in!’

4. De (outfit-)stress-fase
Emotie: gestrest

Maar ja, je moet er natuurlijk wel uitzien alsof je zo op de cover van Men’s Health of Vogue kunt, dus dat wordt de Kalverstraat (of het dorpscentrum, hoe je het wilt) inrennen! Alleen eerst nadenken over je outfit. Das of niet? Strop- of vlinderdas?

5. De dag zelf
Emotie: 'AAAAAAAAH!' - vooral als je naam geroepen wordt om naar voren te komen en je tijdens het tekenen van je diploma je handtekening verpest omdat je hand trilt.

6. De ik-voel-me-echt-geslaagd-fase
Emotie: opgelucht

Dan heb je opeens het diploma in handen en voel je je echt geslaagd. Het diploma, dat zo lang nog een ver-van-je-bed-show leek. De dag erna sta je op met een glimlach, beseffende dat het allemaal voorbij is.

7. De zwart-gat-fase
Emotie: gedrukt

Beseffende dat het écht allemaal voorbij is. Dat het de laatste keer is dat je sommige mensen hebt gezien en dat je die school nooit meer gaat betreden. Dat je vanaf nu volwassen moet doen, aan een nieuw avontuur gaat beginnen, nieuwe mensen gaat (moet) ontmoeten. Je vraagt je af: heb ik daar wel zin in?

8. De moving-on-fase
Emotie: tevreden

En het antwoord is, zodra alles is bezonken: ja. Uiteindelijk hoort doorgaan naar iets nieuws erbij in het leven. En eigenlijk was ik na zes jaar ook wel klaar met de middelbare school. Een zevende jaar zou ik echt nóóit overleefd hebben.

Meer lezen van Tahrim? Eerder schreef hij ook al 'Klein bedrag, pinnen mag'.. maar hoeft niet! en De 7 dingen waar je elke ramadan weer tegenaan loopt.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten