Blog

De Grote Boze Open Dag

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sophia
van Lil

De zoektocht naar de juiste middelbare school was een hele klus voor de elfjarige ik, liever twijfelend of Zack leuker was of Cody, dan waar ik de komende jaren iedere dag naar toe zou gaan. Eenmaal op de school naar keuze dacht ik er geen moment aan dat ik na enkele jaren alweer zou moeten kiezen, ditmaal voor een vervolgopleiding. Omdat ook nu nog het kiezen me niet voor de wind gaat, steun ik voornamelijk op hulpmiddelen van de scholen: de open dagen. 

Als ik in de trein om me heen kijk zie ik dat ik niet als enige op weg ben. De hele coupé is gevuld met netjes geklede leeftijdsgenoten, hun handen op de tassen die zich gedurende de dag met folders zullen vullen, hun voeten nerveus tikkend. Naast ze zit één van hun ouders, als een baasje bij zijn hond. 

Vreemde rit

Aangekomen op het station lijkt iedereen synchroon op te staan. We volgen de stroom, de stad in, waar voor de deuren van elk groot gebouw enorme trossen ballonen hangen. Daarnaast staan breed lachende studenten. Als marktkooplieden die een pond framboosies voor één euri aanprijzen, roepen zij met schelle stem de namen van de collegezalen door de straten.

Studiegenoten?

Met een bekertje koffie in de hand kijk ik naar de mensen om me heen. Nu kijken ze nog nerveus om zich heen kijken, niet wetend hoe iedereen heet. Misschien neem ik over een paar jaar wel hun aantekeningen over. De deuren gaan open. Iedereen zoekt een plaats in wat het meest weg heeft van een futuristische bioscoop.

De docenten en studenten vertellen zo fanatiek dat het moeilijk is niet enthousiast te raken. Helaas gebeurt ditzelfde bij het college daarna, en die daarna. Het aantal mogelijke studies stijgt zo, in plaats van minder te worden en het liefst zou ik wel tien jaar willen studeren.

Keuzes 

Dat Cody Cody niet meer is, maar Jughead uit Riverdale, bewijst dat kiezen voor iets nieuws onvermijdelijk is als je ouder wordt. En hoewel open dagen veel weg hebben van een bizar dagje uit, geven ze wel een goed idee van hoe de sfeer bij een vervolgopleiding is. Voor mij betekent dat dus nog veel vreemde treinritjes, want ik ben er nog lang niet over uit. 

Meer lezen van Sophia (16)? Eerder schreef ze ook al Wel of geen regenbroek: dat is de vraag en Waarom zijn deze 14 taboes nog steeds taboe?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren