wiet coffeeshop marihuana Colorado
Lotte in alle Staten

De Jamin onder de coffeeshops

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lotte
Stegeman

Aan een loketje moeten we onze paspoorten laten zien. Als ze zijn ontcijferd - we zijn Nederlands en dat is maar ingewikkeld - gaat een zware kogelvrije deur open. Camera's houden onze bewegingen in de gaten als we de winkel binnenstappen. Het is er druk. In een koeling rechts zien we potten koekjes en brownies in verschillende smaken. Ernaast staan rijen fruitdrankjes in kleurrijke flesjes. In glazen vitrinekasten liggen talloze chocoladerepen en verschillende soorten taffy, een soort caramel. 

Hoofdredacteur Lotte is op een lange reis. Samen met haar vriend Peter fietst ze dit halfjaar door de VS en Canada: een tocht van zo'n 11.000 kilometer. In de rubriek Lotte in alle Staten blogt ze over wat ze onderweg meemaakt. 
wiet coffeeshop marihuana Colorado

Snoepwinkel
Wie zonder te weten waar-ie binnenstapt een blik op het assortiment werpt, denkt dat hij een Amerikaanse variant van de Jamin is binnengewandeld. Maar dat is bepaald niet het geval. Want in alle snoep, koek en drankjes zit THC, het stofje uit wietplanten waar je stoned van wordt. 

We zijn in de stad Pueblo, in een vestiging van Starbuds: een van de vele marijuana dispensaries die de staat Colorado rijk is. Tijdens een referendum in 2012 stemde meer dan de helft van de inwoners vóór de legalisering van softdrugs. Sinds 2014 kunnen volwassenen van 21 jaar en ouder niet alleen 'medicinale' wiet krijgen (als een pijnstiller bij ziekte) maar ook 'recreatieve' wiet, gewoon als ze dat lekker vinden dus. De afgelopen jaren zijn er op allerlei plekken winkels geopend waar wiet en 'edibles' (zoals koekjes en snoepjes) met de softdrugs erin verkocht worden.

wiet coffeeshop marihuana Colorado

Dog treats
We zien rijen glazen potten met allerlei soorten marihuana. En dan valt mijn oog op een wel heel bijzondere verpakking: Dog treats. Excuse me? Het zal toch niet legaal zijn om je hond aan drugs te helpen? 'Haha, nee', legt bedrijfsleider Peter Mutty uit. 'Dat is de speciale wietlijn van rapper Snoop Dog. Die ontwikkelde verschillende soorten taffy en chocoladerepen.'

Mutty heeft het druk, er staan rijen mensen in z'n winkel en zijn producten gaan als zoete broodjes over de toonbank. 'Klanten zoals jullie mogen 7 gram kopen per bezoek. Inwoners van de staat Colorado zelf 28 gram. Maar jij mag dus ook gewoon drie keer opnieuw binnen komen lopen.'

Drugstoerisme
De legalisering heeft gezorgd voor heel veel 'drugstoerisme': mensen komen vanuit staten waar softdrugs niet legaal zijn naar Colorado. Maar wiet of wietproducten mee de staat uit nemen is streng verboden. En meer dan 28 gram softdrugs mag je in Colorado niet in je bezit hebben. 

wiet coffeeshop marihuana Colorado

Mellow
Of we ook iets willen kopen, vraagt Mutty. 'Misschien wat chocola of toffees?' We leggen uit dat we de dag erop beginnen aan de Grote Klim over de Rocky Mountains. En dat het wellicht dus niet het allerverstandigste plan is om de dag ervoor ineens drugs te gaan gebruiken. 'Joh, daar merk je niks van', beweert Mutty jolig. 'Je wordt er heel mellow van. Maar zodra je op je fiets stapt, ben je net zo fit als anders hoor.' 

Leuk geprobeerd, maar daar geloven we dus geen snars van. Voor de zekerheid houden wij het liever bij onze Jelly Beans en energierepen. Zónder THC.

wiet coffeeshop marihuana Colorado

Is legalisering goed of slecht? 
Is er twee jaar na opening van de eerste wietwinkels al iets te zeggen over het 'succes' van de legalisering, waarmee Colorado ineens zelfs Nederland voorbij scheurde qua wietbeleid? Het is wat aan de vroege kant om conclusies te trekken. Maar dat het de staat een flinke bak geld oplevert is zeker: er wordt dikke vette belasting over betaald, waarvan een groot deel in onder andere het onderwijs wordt gestoken. Ook zou het als gevolg kunnen hebben dat de criminaliteitscijfers dalen: illegaal wiet handelen is tenslotte een stuk minder interessant.

Maar er zijn ook potentiële negatieve kanten aan de legalisering te noemen. Zo zou het kunnen dat een staat waarin zoveel mensen regelmatig stoned zijn uiteindelijk een stukje minder productiever wordt. Ook zijn sommige critici bang dat het drugsgebruik onder tieners in Colorado flink zou kunnen stijgen. Maar vooralsnog is daarvoor geen bewijs. 

wiet coffeeshop marihuana Colorado

Hoe jonger, hoe slechter
Het kopen van wiet is in de VS verboden voor jongeren onder de 21, net als alcohol. Niet onlogisch, want beide staan bepaald niet boven aan de lijst met dingen die gezond voor je zijn. Als je heel jong al veel blowt, loop je bijvoorbeeld meer risico om hersenschade op te lopen. Hier vind je meer informatie over de negatieve gevolgen van blowen op jonge leeftijd.

Nog een paar wietregels die de staat Colorado heeft opgesteld: 
- Het is toegestaan zelf wietplanten te verbouwen: zes plantjes per persoon en maximaal twaalf per huis;
- Je mag het niet gebruiken in openbare ruimtes;
- Rijden onder invloed van de softdrugs is verboden. 

Lezen wat Lotte nog meer meemaakt in de VS? Klikkerdeklik.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren