Blog

'De jeugd van tegenwoordig'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne
van der Sterren

Geen beter begin van de dag dan starten met een speech over 'de jeugd van tegenwoordig.' Uiteraard gegeven door een leraar van 65+, die vindt dat de jeugd lui, respectloos en ongehoorzaam is. Nou, wat een bullsh*t. 

Dus, wij zijn lui? Oh ja, natuurlijk. Vandaar dat we vijf dagen in de week naar school gaan, in het weekend huiswerk maken, en tussendoor tijd vinden om te sporten en een bijbaantje te hebben. Lopen we er wel eens de kantjes vanaf? Zeker weten. Maar we lopen tenminste wel. Hebben we geen respect? Misschien niet altijd. Maar zou het kunnen zijn dat mensen kijken naar een paar rotte appels en besluiten dat jongeren allemaal rot van binnen zijn?

​Oudere lezers

Maar daar houdt het niet op. We zouden ook nog ongehoorzaam zijn. Is het iemand ooit in iemand opgekomen dat -en dit is een heel wild concept- als iemand het ergens niet mee eens is, hij dat liever... niet gaat doen? Shocking, ik weet het. Daarom schrijf ik dit berichtje ook een beetje voor onze oudere lezers: (Al betwijfel ik of een nieuwsmedium voor jongeren die heeft, maar het is ook heel leuk voor jongeren hoor. Dus niet wegklikken alsjeblieft.)

Altijd hetzelfde liedje

​Het ding is dat dit dilemma al eeuwenlang speelt. 'Onze jeugd heeft tegenwoordig slechte manieren, minachting voor het gezag en geen eerbied voor ouderen. (...) Jonge mensen spreken hun ouders tegen, houden hun mond niet in gezelschap en tiranniseren hun leraren.' ~ Dit is niet door zomaar iemand gezegd. Nee, mijn grote filosofische vriend Socrates zei dit, zo ongeveer 2500 jaar geleden al. Zo zie je maar: mensen veranderen niet. Correctie: de mensheid verandert niet. De oudere generatie zal altijd wat te mokken hebben over de jongere generatie, want die is anders, en anders is eng. Nou, die mindset mag wel wat veranderen als je het mij vraagt.

​Per definitie lui

Slechte woordgrappen terzijde, dit vooroordeel over jongeren begint me toch flink op de zenuwen te werken. Vooral omdat ik merk dat ik hierdoor zelf ook vooroordelen ontwikkel. En dat is me nou toch eventjes niet de bedoeling. Dus, tegen alle lieve opaatjes en omaatjes in de supermarkt die misschien niet zo hun dag hadden: ik ging ervan uit dat ze mij per definitie lui en respectloos vonden omdat ik 'jong' ben en daarom: sorry!

​De pot op

En als dat niet het geval was, en jullie zijn niet een van die lieverdjes, dan help ik jullie een handje: Jullie hebben helemaal gelijk! Want ja, ik ben respectloos tegen mensen die mij geen respect tonen! Ben je niet aardig tegen mij? Dan krijg je hetzelfde van me terug en kunnen jullie wat mij betreft de pot op.

Met vriendelijke groet,
​Sanne van der Sterren (respectloze jongere)

Grote Engeland-fan (16) die historische gebouwen en verhalen geweldig vindt, maar tijdens haar les geschiedenis wel in slaap kan vallen. 'Toch maar goed dat ik de bètavakken heb gekozen.' Wil het allerliefst later schrijfster worden. Maar medisch onderzoeker lijkt haar ook wel wat. Al haar blogs vind je hier.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren