Blog

De jongen die het grote publiek uitbuitte

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lotte
Lotte
Schuengel

Veel fans liggen al maanden te spartelen om de opening van de film Fantastic Beasts And Where To Find Them. Begrijpelijk, want er is al een tijdje geen nieuwe Potterfilm uitgekomen. Maar is dit nieuwe verhaal wel wat we willen?

De Harry Potterfilms waren vroeger een warme jas die je keer op keer aantrok en waar je lekker in kon kroelen. Deels dankzij de knulligheid ervan: overdrijvende kindacteurs, matige digitale animaties en gekke kostuums - toen kon dat nog. Maar de films werden steeds duisterder en volwassener met minder humor en meer gevaar, totdat wat overbleef meer weg had van de gemiddelde Tom Cruise-actiefilm dan die warme chocolademelkcharme van vroeger.

Een magische Freek Vonk

En nu? Nu komt er een film met Eddy Redmayne die zich afspeelt in Amerika. Ik heb de trailer een paar keer gezien en loop er niet bepaald warm voor. De overdrevenheid en de humor van de eerste generatie Harry Potter-films komt er wel in terug. Redmaine speelt een soort losgeslagen Freek Vonk van magiedieren, er verdwijnt een dreuzel in een koffer en er gebeuren allerlei gekke dingen. Hoe kun je daar geen zin in hebben?

Nou, zo: door de planning eens te bekijken en te zien dat hierna nóg twee films in de Fantastic Beasts-reeks komen. Daardoor vraag ik me af: wat willen de makers van ons? Toen Harry Potter werd verfilmd, was het logisch dat er zeven films zouden komen, aangezien er zeven boeken waren. Maar het bleef niet bij zeven films, het werden er acht. En toen kwamen er nog spin-off-boekjes, toneelstukken en nu dus dit. Houdt het nooit meer op?

Fantastic Beasts and Where to Find Them - Final Trailer [HD]

Lekker centjes verdienen

Ik wil het eigenlijk niet zeggen, maar het moet. De Fantastic Beasts-serie berust op het eeuwige doel van filmstudio’s om zoveel mogelijk geld te verdienen aan de popcorn kauwende massa. Dat is ook niet zo gek. Het succes van de Harry Potter-films was grandioos en tot op heden dwalen er nog steeds talloze zieltjes rond die elke Halloween weer terugkeren naar het Harry Potter-universum. En voor die mensen wil de filmstudio wat betekenen, dus ze maken een product dat zich afspeelt in datzelfde ‘cinematic universe’ (filmuniversum) zodat de fans voldoening krijgen.

Maar als de film alleen maar op de fans gericht is, trekt-ie lang niet genoeg bezoekers. Dus moet de film geschikt zijn voor een breder publiek. Daarom wordt er een compleet nieuw idee uitgevoerd dat genoeg losstaat van het originele Harry Potter-verhaal om ook een nieuw publiek, dat misschien niet zo bekend is met Harry, aan te trekken.

Creativiteit

'Maar Lotte, dan is het toch goed dat die films gemaakt worden? Meer entertainment voor iedereen!' Ja, maar nee. Wat mij ergert, is hetzelfde wat me irriteerde aan Star Wars VII: The Force Awakens. Een geweldige fim. Maar de gedachte erachter was: we gebruiken een reeks die al bestaat en zorgen dat we de fans daarvan én de nieuwe fans een plezier doen. Zo melk je voortdurend iets bestaands uit.

Het toont een gebrek aan creativiteit en is eigenlijk een heel goedkope manier om geld te verdienen. Je lift mee op een oud succes door iets te maken wat lang niet zo nieuw en verrassend is, maar juist een aanvulling op of bevestiging van dat bestaande. En zo blijft een reeks maar voortkabbelen, of het nu Transformers, Star Wars, Harry Potter of The Avengers is.

Toch naar de bioscoop

En het ergste is misschien nog: hoezeer ik me ook erger aan dit soort uitbuiting, waarschijnlijk zit ik deze november ook in de bioscoop met mijn bakje popcorn.

Meer blogs lezen van Lotte (17)? Laatst schreef ze ook Hoe pessimisme de wereld kan veranderen en TV-loos leven is best oké.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren