Blog

De stoute schoenen aantrekken

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sophia
van Lil

Na vele, echt vele maanden van overleg kregen we onlangs dan eindelijk kabinet-Rutte III te zien. De komende periode zullen VVD, CDA, D66 en Christenunie samen regeren. Nu dit kabinet het vorige vervangt, worden ook de ministers vervangen. Om deze nieuwe opstelling goed te presenteren werd - traditiegetrouw - een foto gemaakt met de koning op Paleis Noordeinde.

Er waren afgelopen week twee grote shows op tv. De finale van Hollands Next Top Model en de presentatie van kabinet Rutte-III. De hele dag werden we door de NOS op de hoogte gehouden. Van eigenlijk niets bijzonders. Twee weken geleden werd het regeerakkoord namelijk al bekend gemaakt. Daarin staan alle nieuwe maatregelen die het kabinet hoopt door te voeren.

Showtje

Eerst kwam de beëdiging, wat inhield dat iedere minister en staatssecretaris een eed moest afleggen aan de koning. Op mij kwam dit over als een scene uit een Narnia-boek, maar het was bloedserieus. Daarna werd de beruchte bordesfoto gemaakt. Veel was hier ook niet aan, maar gelukkig maakte het nieuws er nog een beetje een showtje van door erg veel aandacht te besteden aan de schoenen van minister De Jonge.

Hugo de Jonge droeg namelijk witte schoenen met bloemetjesprint. Stonden hem best goed, maar helaas werd zijn kledingkeuze niet door iedereen gewaardeerd. Om ervoor te zorgen dat de foto een beetje een geheel was, was de dresscode “stadskledij” bedacht. Iedere man ging dus in een blauw pak, met onopvallende schoenen.

Beteuterd

Daar stond hij dan, ietwat beteuterd doordat zijn fonds niet in de smaak viel, maar nog steeds met een triomfantelijke glimlach op zijn gezicht. Naast hem lachen de koning en de minister-president pesterig naar elkaar.

Deskundigen noemden dit de eerste misstap van zijn ministerschap. Door niet te gehoorzamen zou hij uiterst onbetrouwbaar overkomen.

Dat ging me echt veel te ver. Ik had de hele verkleedpartij gezien, had geluisterd naar het songfestival-achtige commentaar, maar nu werd de grens van reality tv naar mijn mening toch bijna overschreden. De Jonge deed gewoon zijn eigen ding tijdens deze poppenkast, daar hoeft hij echt niet op afgerekend te worden.

Nieuws

Is dit nou nieuws? Over de hele wereld wordt geweld gepleegd en worden onschuldige mensen vermoord wegens het uiten van hun mening. En hier in ons land waar zo veel mag, wordt een man afgerekend op zijn schoenen?

We zouden allemaal wat vaker onze stoute schoenen moeten aantrekken! 

Sophia (16) zit in de vijfde van het gymnasium en is een echte overdrijfgeit die het liefst in superlatieven spreekt. Ze wordt vrolijk van rijpe avocado's en heeft een grote collectie cactussen. De combinatie bril, Harry-Potter-trui, koffie en boeken maakt haar tot de optimale nerd. Je kunt haar elke nacht wakker maken voor een stuk baklava. Hier lees je meer van Sophia haar blogs.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren