Blog

De Uitzwaaidag Islam haalt het beste uit Nederland naar boven

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
tahrim
Tahrim
Ramdjan

Voor wie (nog) niet op vakantie is, is Nederland deze zomer niet saai. Na Pokémon GO is er nu iets nieuws dat het land bezighoudt. Een zekere Sonya Bethare maakte vorige week een Facebookpagina aan om de ‘islam uit te zwaaien’. De datum is 15 maart 2017: de dag waarop Nederland een nieuwe Tweede Kamer kiest. En die pagina, die gaat nu viral. Maar niet zoals de oprichtster had gewild... 

De pagina Uitzwaaidag Islam doet denken aan de uitzwaaidag voor presentatrice Sylvana Simons. Op die pagina werden de verschrikkelijkste reacties geplaatst. Ik houd dan ook mijn hart vast als ik voor het eerst Nederlands nieuwste ‘uitzwaaidagpagina’ (ik zeg: woord van het jaar!) open. De afbeelding van de Facebookpagina (zie hierboven) zegt misschien al genoeg.

Humor en liefde
Gelukkig hoef ik nergens bang voor te zijn, want de eerste posts die ik zie barsten van de humor, positiviteit en sarcasme. Zo schrijft ene Mohamed: 'Lieve Sonya, natuurlijk ben ik erbij, 15 maart. Voorwaarde is wel dat je voor vervoer naar Schiphol zorgt, pindakaas met jam als lunch en Marokkaanse muziek'En de Surinamer Orville zegt: 'Is 14:00 ook goed? Want de Surinaamse moslims komen iets later. En zorg voor een band en lekker eten. Anders komen we niet.'

Dat zijn pas twee van de ruim 5000 berichten die de groep nu telt. Er stromen ook flink wat berichten binnen van 'Nederlandse' Nederlanders die ook uitgezwaaid willen worden en gratis op vakantie willen. Het lijkt erop dat veel moslims en niet-moslims deze extreemrechtse haat proberen om te zetten in positieve energie. Maar wat vinden islamitische jongeren daar nu van? Raakt het hen echt niet? 

Mijn eigen bijdrage aan de pagina

'Idioten zijn overal'
Füsun (18) voelt zich totaal niet aangesproken door de pagina: 'Het zou mij alleen dwars zitten als heel veel mensen nare reacties zouden plaatsen of mee zouden doen. Het tegendeel bleek waar te zijn. Als haatzaaiers op deze manier aangepakt worden, lijkt de levensduur van discriminatie, racisme en seksisme niet lang meer!'

Nihed (18) is het met haar eens: 'Dankzij de manier waarop mijn mede-moslims erop reageren, raakt het me echt niet.' Er zijn bovendien 'overal idioten', vindt ze.

Aan Ammar (17) ontgaat de pagina een beetje. 'Ik begrijp eerlijk gezegd nog steeds niet echt waarover het gaat.' Hij leest met plezier de sarcastische reacties op de pagina, 'maar nog steeds vind ik dat mensen zich veel te veel bezighouden met dit soort onzin op social media!'

De Nederlands-Marokkaanse Nihed (18) en Badr (17)

Badr (17) heeft een andere kijk op deze pagina. "Ik ken de pagina doordat een vriend van me een screenshot ervan stuurde. Natuurlijk raakt het me, want mijn mooie religie wordt in een kwaad daglicht gesteld. Men moet eens een keer het warme gevoel van een moskee beleven, of de gastvrijheid van een islamitisch land.'

Kortom: het had het met deze pagina heel snel de verkeerde kant op kunnen gaan, maar het lijkt erop dat we van onze eerdere uitzwaaidag geleerd hebben. Zoals een zekere Marielle op de Facebookpagina schreef: 'Ik word echt enorm blij van alle humoristische reacties hier. Nederland is nog lang niet verloren. Knoop dat maar in je racistische oren!'

Ik kan me daar alleen maar bij aansluiten. Moge het nog lang zo blijven. 

Meer lezen van Tahrim? Eerder schreef hij ook al De diploma-uitreiking in 8 emoties en Klein bedrag, pinnen mag'... maar hoeft niet!.
Bovenste foto: Facebook/Uitzwaaidag Islam, overige afbeeldingen: privébezit
DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren