voor- en nadelen zussen
Blog

De voor- en nadelen van broers en zussen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
lotte
Lotte
Rolleman

Als je ze hebt kun je er niet aan ontkomen. Ze wonen in hetzelfde huis als jij en wellicht delen jullie zelfs een slaapkamer. Broertjes of zusjes zijn er altijd, ook op de momenten dat je wilt dat zij er liever niet zijn. Zelf heb ik ook een zus, een tweelingzus, dus ik kan erover mee praten. Hier acht voor- en nadelen van het hebben van broertjes of zusjes.

Voordelen

1. Kleding kun je lenen
Mijn zus kocht laatst een T-shirt, waarvan ik dacht: die wil ik ook. Gelukkig mocht ik hem na een paar maanden ook lenen. Zo hoefde ik geen extra geld uit te geven en mocht ik het leuke shirtje ook dragen.

2. Samen spannende dingen doen
Mijn allereerste schooldag voor de middelbare school vond ik spannend. Ik wist niet in welke klas ik zou komen en hoe het allemaal zou zijn. Mijn zus zat in hetzelfde schuitje en dankzij haar steun was het allemaal minder spannend. Ook ga ik vaak samen naar de tandarts of de fysio, zo wordt deze angst minder groot en is het ook gezelliger.

3. Ruzies maken zonder consequenties
Na een ruzie had ik geen zin meer om mijn zus te zien. We hadden elkaar flink de grond ingeboord en negeerden elkaar de hele middag. Maar toen het avond was en ik wilde gaan slapen zag ik een briefje met: ‘Sorry, ik hou van jou’, liggen. De ruzie kan nog zo erg zijn, maar tussen ons komt het altijd weer goed.

4. Een vriend op vakantie
Op vakantie is het soms lastig om vrienden te maken. Hoe stap je op iemand af en is diegene wel geschikt om drie weken jouw vriend te zijn? Gelukkig heb je altijd een zus of broer die jouw vriend kan zijn als de rest flink tegenvalt.

Nadelen

1. Kleding claimen
Voor het T-shirt dat ik mag lenen, mag zij ook iets van mij lenen. Maar soms gaat dit zo ver, dat het dan van haar wordt. Dat zij het dan zo vaak draagt, dat het uiteindelijk zelfs in haar kast belandt.

2. Competitiegericht
Bij ons zijn veel dingen een wedstrijd. Wie kan het mooiste tekenen, het beste voetballen of het beste zingen? Naarmate de jaren vorderen is dit minder geworden, maar het competitieve blijft.

3. Jezelf met elkaar vergelijken
Dit kan iets heel vervelends zijn, was het voor mij vroeger ook. Als tweeling wordt je continu met elkaar vergeleken en mensen schromen niet om eerlijk te zijn. ‘Hey, jouw hoofd is boller’,  is dan een normale opmerking voor mensen.

4. Bondgenootjes, twee tegen één
Als je meer broertjes of zusjes hebt ontstaan er ook vaak bondjes. Die tegen die. Ook is er soms één zondebok, degene die de schuld krijgt. Vroeger was het bij ons, mijn zus en ik tegen mijn ouders. Dat kan natuurlijk ook.

Zussen of broers kunnen vervelend zijn, kunnen je op je zenuwen werken. Maar om eerlijk te zijn, ik zou niet zonder kunnen of willen!

Lotte verzamelt om onverklaarbare reden haar hele leven al schildpaddenbeeldjes. En boeken over de Tweede Wereldoorlog, maar die leest ze eigenlijk nooit. Droomt er al sinds haar elfde van om schrijfster te worden. Lees meer blogs van Lotte.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren