geloof religie jongeren
Blog

De vraag waar niemand 'ja' op antwoordde

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
lotte
Lotte
Rolleman

'Wie van jullie is gelovig?' Onze leraar vraagt het zonder enige uitdrukking op zijn gezicht. Ik kijk de klas rond, maar niemand steekt zijn of haar hand op. Een chaos van gesprekken ontstaat. 'Geloven in een god is iets wat als jongere als ouderwets wordt beschouwd'. 'Je gaat alleen naar een kerk als je gedwongen wordt door je ouders', hoor ik leerlingen zeggen. Maar is dat wel zo?

Iedereen heeft wel iets waarin hij of zij gelooft. Je kunt geloven in de liefde, in een ander of wellicht in jezelf. Maar waarom lijken er steeds minder Nederlandse jongeren in een god te geloven? En waarom word je als gelovige zo onbegrijpelijk en verward aangestaard? 

Waar ik in geloof

Zelf ga ik elke zondag naar een gebouw waar veel mensen samenkomen. Het Apostolisch Genootschap, heet het. Wij geloven niet in een god, maar in de mens, iets waar je zelfs als niet-apostolische in kan geloven. En we focussen ons meer op het samenzijn en de verbondenheid die dan gecreëerd wordt, dan al het negatieve op deze wereld.

Misschien denk je dat ik gedwongen word om hier naartoe te gaan. Dat ik telkens met tegenzin en de slaap nog in mijn ogen 's morgens vroeg in de auto stap. Het tegenovergestelde is waar: mijn zus en ik dwingen onze ouders (vaker) om mee te gaan.

Levenslessen

Ik heb nog nooit een katholieke, christelijke of islamitische dienst bijgewoond. Maar volgens mij is het anders dan veel mensen denken. Volgens mij is er minder verschil tussen religies dan je zou verwachten. Natuurlijk staat in verschillende geloven een andere god centraal, maar gelovigen leren dezelfde levenslessen als wij. Sterker nog: het gezegde 'Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet', is afkomstig van het jodendom.

En denk eens verder. Is geloof nou echt zo erg? Zonder het christendom zou bijvoorbeeld Kerstmis er niet zijn geweest. Dat zou betekenen dat je de gezelligheid van deze viering had moeten missen. Geloof is ook een houvast, iets wat mensen troost geeft. In deze tijd gevuld met oorlog en wreedheid kan ik het niemand kwalijk nemen als hij of zij in een god gelooft. Daar is religie juist goed voor: om in duistere tijden mensen meer verbintenis te geven. Waarom valt kerst anders in de donkerste tijd van het jaar?

Geloof bestaat nog

Ik vind het jammer dat niemand in mijn klas zijn of haar hand opstak, maar desondanks vind ik het goed dat deze vraag nog steeds gesteld wordt op school. Dat er chaos in de klas ontstond, is juist een teken dat het geloof nog steeds iets met ons doet. En daar ben ik blij om.

Meer blogs lezen van Lotte Rolleman (17)? Laatst schreef ze ook al De sociale (leerlingen)piramide en Liever terug naar de tandenfee.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren