Blog

Die verdraaide Rubiks kubus!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
blogger lucas
Lucas
Versteeg

Het is vakantie. Dat betekent: tijd in overvloed. Misschien wel om te proberen om (zo snel mogelijk) een Rubiks kubus op te lossen? Zoals je altijd in filmpjes ziet. Want hoe moeilijk is dat nou eigenlijk? Zit er logica in? Krijg ik hem eindelijk een keer opgelost? Ik test het.

Poging 1
Ik sta oog in oog met de Rubiks kubus. Hij lag al een tijdje op een plank, stoffig en onopgelost. Tijd om daar verandering in te brengen. Ik begin te draaien. Binnen zeven minuten is het me gelukt om één kant wit te krijgen, maar helaas kloppen de zijkanten niet. Vol goede moed probeer ik het nog een keer. 

Tien minuten later lukt het me nog steeds niet. Ik zucht maar ga toch verder, en dan ineens lukt het. De bovenkant is wit en de het begin van de andere vlakken sluit goed aan. Ik probeer de middelste lagen kloppend te maken, maar dat is lastiger dan het lijkt. Na een lange tijd draaien gluur ik naar mijn computer en zet ik hem aan.

Populair bij Google
Oké, ik ben in ieder geval niet de enige die Google hierbij om hulp vraagt, zoals deze veelgebruikte zoektermen laten zien. Waar slaat die vierde trouwens op?

Poging 2
Op de website van Rubiks kubus vind ik een uitgebreide gids (in het Engels) om de kubus op te lossen. Na 25 minuten ben ik bijna zover. Alleen een paar blokjes in de onderste laag zitten nog verkeerd. Mijn zelfvertrouwen is inmiddels gestegen tot 8 op de Schaal van Richter. Maar wat er dan gebeurt...

Poging 2B: ik draai door
Ik draai een bepaalde code, maar ineens zit ALLES weer verkeerd. Ik probeer de code terug te draaien, maar tevergeefs. Ik zucht en gooi de kubus op mijn bureaustoel. Morgen weer een dag.

Poging 3
De volgende dag begin ik weer met frisse moed. Na tien minuten is de bovenkant helemaal correct, en vijf minuten later is ook het midden goed. De laatste loodjes zijn het zwaarst, wat ook blijkt als ik weer de fout in ga met een van de codes.

Dit keer kan ik de code wel terugdraaien en daar is-ie hoor. EEN OPGELOSTE KUBUS!

Wereldrecord
Natuurlijk heb ik het niet helemaal eerlijk gedaan, omdat ik kant-en-klare codes van de Rubiks kubus-site heb overgenomen. Maar er is waarschijnlijk geen Rubiks kubus-pro die het razendsnel zónder kan. Om het echt goed en snel te kunnen is heel veel oefenen noodzakelijk en ik denk dat je al die codes dan helemaal in je hoofd moet stampen.

Hier onder nog een filmpje van het wereldrecord:  de Amerikaanse tiener Colin Burns kan 'm in 5.25 seconden oplossen. Ga jij het ook proberen? 

3x3 WORLD RECORD 5.25 COLLIN BURNS

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren