vrije tijd eindexamens
Blog

Dingen die je kunt doen met je tijd na de eindexamens

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
femke
Femke
van de Griendt

Voor middelbare scholieren die in hun laatste jaar zitten is het weer zover: de tijd van de eindexamens. Deze periode bestaat uit stress en onzekerheid, maar ik heb goed nieuws voor je! Het wordt daarna mooier want je harde werken en strijden wordt beloond. Nog maar een paar examens ben je verwijderd van de ultieme vrijheid. Laten we daar alvast naar vooruitkijken!

Het is wel een beetje raar dat na vier, vijf of zes jaar de dagelijkse gewoonte van naar school gaan wegvalt. Maar na al die tijd is het ook wel goed geweest. Zodra je jouw diploma in handen hebt, ligt de wereld aan je voeten en is (bijna) alles mogelijk. 

De komende zomermaanden kun je zwemmen in de zeeën aan vrije tijd, maar er zijn ook andere dingen die je kunt ondernemen. Dit is wat je kunt gaan doen als je geen werk- of schoolverplichtingen hebt.

1. Op stap

Je kunt de wereld ontdekken. Of het nou het museum om de hoek of een stadje in het buitenland is: je hebt de tijd om rond te lopen in de omgeving of rond te reizen met de trein bijvoorbeeld. Ik ben zelf vlak na mijn eindexamens met vriendinnen op reis geweest naar Berlijn, Dresden en Praag. Dat was niet alleen leuk om te doen, het gaf ook echt een gevoel van vrijheid.

2. Projecten

Misschien wil je creatief bezig zijn. Of is techniek meer je ding? Alles kan! Ik hoor wel eens van ex-middelbare scholieren dat ze hun eigen bedrijf opzetten in deze tijd. Misschien ben jij wel ergens heel goed in en kun je hiermee aan de slag gaan. Je hebt in ieder geval alle tijd om iets moois te creëren!  

3. Zomerbucketlist

Deze zomer is hét moment om datgene te doen wat je altijd al hebt willen doen. Het kan iets kleins zijn – zoals iedere week langsgaan bij je oma – maar natuurlijk ook iets groter, zoals het maken van eigen video's of het uitbrengen van een cd. Onthoud: alles is mogelijk!  

4. Leer iets nieuws

Vaak blijven mensen in een bepaalde veilige omgeving hangen. De comfortzone. Vaak is dat prettig, maar het kan ook anders. Doe eens iets waar je misschien niet zo snel aan zou denken. Wat dan? Volg een schildercursus, neem paardrijlessen of leer een vreemde taal.

5. Nietsdoen

Stilzitten mag ook: je hebt het namelijk echt verdiend na al dat harde werken! Doe dat dan wel buiten. Het moet immers zomer zijn als je vrij hebt en grote kans dat de zon schijnt of dat het in ieder geval aangenaam is om buiten te zijn! Ga naar het park en kijk om je heen, lees een boek op een bankje in het park of sluit even je ogen om rustig te genieten van de vrijheid. Toch regen? Plof dan lekker op de bank, kijk een film en bak een taart. Enne: geniet ervan!

6. Opruimen

Je kunt natuurlijk ook nuttig aan de slag gaan en al je gebruikte schoolspullen uitzoeken. Neem de troep die misschien al jaren in je kamer ligt eens onder handen. Het klinkt stom, maar het is ook leuk om ‘die goeie, ouwe tijd’ nog eens te herleven door oude schriften door te bladeren en oude foto’s tegen te komen. Wat je niet meer wilt, ga je gewoon ritueel verbranden door een vuurtje te maken in de achtertuin! Dat deed ik ook en ik vond het fantastisch!

7. Afspreken

Het allerleukste – vind ik zelf: veel afspreken met je mede-eindexamenkandidaten die net als jij zwemmen in hun tijd. Samen kun je (bovenstaande) leuke dingen doen. Want voor je het weet is het zover en scheiden jullie wegen: de een studeert in Groningen, de ander in Maastricht en de rest zit misschien wel in het buitenland of is thuis druk. Dan wordt afspreken - kan ik uit eigen ervaring zeggen - veel moeilijker. Neem het ervan nu het nog zo makkelijk kan!

En tot die tijd… moet je nog even je best doen. Ik wens je veel succes met de eindexamens – ik leef onwijs mee met ieder die deze periode hard aan het strijden is. Zet ‘m op en houd vol, want daarna… :)

Sinds ze kan lezen, is Femke (18) een boekenwurm. Enthousiast als ze is combineert ze haar studie Nederlandse Taal & Cultuur met van alles en nog wat. Van mooie woorden wordt ze blij en over boeken en taal kan ze uren praten. Ze schrijft graag en ziet overal verhalen. Theedrinken of in het park zitten met vriend(inn)en is één van haar favoriete bezigheden, maar ze is ook altijd in voor een gezellig spelletje, slechte (of juist leuke) film of een goed gesprek.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren