p-dag blog Sietje
Blog

Dit is waarom ieder gezin de P-dag moet invoeren

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sietje
Piebenga

Zolang ik me kan herinnerinen is het binnen ons gezin een traditie: de P-dag. Het moment in de week waarop we mogen kiezen tussen het eten van Patat, Pasta, Poffertjes, Pizza en Pannenkoeken. 

Of Plas en Poep, zoals we vroeger wel eens grapten. Inmiddels wordt de P-dag in alle hectiek wel eens vergeten, maar ik sta op het punt hem weer te herintroduceren in ons eetschema. Dit is waarom.

De geschiedenis van P-dag

Onze P-dag viel standaard op de vrijdagavond. Mijn broer en ik leefden er de hele week naartoe. Beetje bij beetje naderden we het keuzemoment. Er moest immers beslist worden over hetgeen we wilden gaan eten. Als kind was er geen mooiere manier om het weekend in te luiden, dan met een vol bord ovenfrites. Af en toe mis ik die avonden nog wel eens: hoe relaxed zou het zijn om zo’n vreselijke week school te eindigen met een goede vette hap.

P-dag in combinatie met je ouders

Je ouders overtuigen van P-dag is nog wel een dingetje. Zij zullen er vast en zeker niet op staan te wachten dat jij iedere vrijdagavond lamlendig met een pizza op de bank ligt. Daarom nu een paar tips om je vader en moeder wél voor je te winnen. Wijs hen er op dat het ze een dag koken scheelt: een soort vakantie van het ouderschap, maar dan anders. Bovendien zijn er talloze varianten pizza’s, dus aan gevarieerd diners geen gebrek. Als klap op de vuurpijl brengt de P-dag ook veel gezelligheid met zich mee. Kinderen blij; ouders opgewekt; gezin gelukkig; langer leven. Kan. Niet. Beter.

Pannenkoeken voor de perfecte P-dag

Mocht het je nou lukken en wordt P-dag een vast ritueel in jouw huishouden, dan volgt hier het pannenkoekenrecept om de vrijdagavond zo perfect mogelijk te laten verlopen. Gooi driehonderd milliliter melk, tweehonderd gram bloem (eventueel speltbloem) en drie eieren in een kom. Gooi hier een snufje zout bij en gegarandeerd dat het beslag exact de juiste dikte en smaak heeft. Pannenkoeken zijn natuurlijk niets zonder spek, aardbeien, kaas, poedersuiker en stroop, dus leef je uit. Het is tenslotte maar tweeënvijftig keer per jaar P-dag.

Sietje (16) is een ramp in het maken van keuzes en kan uren nadenken over een geschikte 'caption' bij haar Instagram-post. Ze is kind-aan-huis op de camping in Frankrijk en heeft haar mobiel standaard op 1% staan. Ze is daarnaast een fanatiek hockeyster en kijkt nú al uit naar het moment dat ze haar vwo-diploma binnen heeft en kan verhuizen naar Amsterdam. Lees hier meer van haar blogs.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren