Blog

Dit is waarom ik geen vlees meer eet

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Iris
Kegels

Ik had nooit gedacht dat ik het zou kunnen: stoppen met vlees eten. Vroeger hoorde ik altijd bij het ik-vind-het-wel-zielig-voor-de-dieren-maar-ik-vind-vlees-veel-te-lekker-groepje. Hamburgers, hotdogs. Ik was er echt gek op. Toch is de afgelopen jaren mijn beeld van vlees flink veranderd. Ik ontdekte waarom het véél meer is dan 'zielig voor de dieren.' Op school kreeg ik hier namelijk een schokkende docu over te zien. 

Dat vlees en vis eten slecht is voor het milieu wist ik al. Dat heb ik van jongs af aan al van mijn ouders meegekregen. Maar dat het werkelijk voor meer CO2-uitstoot dan al het vervoer bij elkaar zorgt, had ik nooit verwacht. Omdat wij thuis al weinig vlees aten, was stoppen eigenlijk appeltje-eitje. De vegetarische alternatieven rijzen gelukkig ook de pan uit. Ik had bijvoorbeeld nooit gedacht dat ik nog steeds hamburgers zou kunnen eten, waarbij het verschil met echt vlees bijna niet meer te proeven is. Deze zijn gewoon van AH eigen merk. En ik ben ook dol op de broodjes bapao van de Vegetarische Slager.

Schaduwkanten

De documentaire die we op school te zien kregen (deze staat hieronder) gaat over de vele nadelen van de vleesindustrie. Want vlees op ons bord zorgt niet alleen voor verdrietige koeien en benauwde kippen, maar ook voor schaduwkanten waar je misschien niet zo één-twee-drie op zou komen. 

Cowspiracy Nederlandse (Dutch) Ondertiteling

Wist je bijvoorbeeld dat bijna het hele amazonegebied met de grond gelijk wordt gemaakt voor graslanden, zodat het vee kan grazen? De productie van vlees is ook de hoofdoorzaak van het uitsterven van dieren. Dit komt doordat één derde van het landoppervlak door veeteelt wordt ingenomen. De witte neushoorn (hierboven) is daar bijvoorbeeld de dupe van. 

Betere wereld

Een wereld zonder dierlijke producten zou dus een stuk beter zijn. Dan zouden er niet nóg meer dieren uitsterven. Want naast de witte neushoorn (waarvan slechts twee vrouwtjes over zijn), lopen ook dieren zoals panters, tijgers en apen gevaar. Als ik mijn steentje hieraan bij kan dragen door geen vlees meer te eten, dan doe ik dat dus graag. En dat is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, want die hamburgers en saucijzenbroodjes kan ik gewoon nog steeds eten. 

Iris is 14 jaar en haar hobby's zijn voetballen, muziek maken (piano, drums, gitaar), series op Netflix bingewatchen en schrijven. Ook speelt ze in een bandje en schrijft ze haar eigen (piano)liedjes. Schrijven doet ze eigenlijk al haar hele leven, toen ze jong was schreef ze ook al verhaaltjes. 'Wat ik er zo leuk aan vind, is dat je je creativiteit er volledig op los kunt laten. Je kunt er helemaal je eigen draai aan geven.'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren