Blog

Dit is waarom Nederlands de beste taal ter wereld is

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemijn Groenveld
Annemijn
Groeneveld

Dat je deze zomer op vakantie vaak Engels praat, dat snap ik. Maar het lijkt of we ook thuis steeds vaker naar het Engels grijpen. Waarom vinden Nederlanders hun taal zo uncool. Ik vind juist dat wij de beste taal van de wereld hebben.  

Wereldtaal 

Van de meer dan zevenduizend talen die er op de wereld worden gesproken staat Nederland op de veertigste plek van meest gesproken talen. In Europa is dat zelfs de achtste plek. Niet gek voor zo’n klein kikkerlandje. Met Nederlanders kun je niet alleen bij onze zuiderburen uit de voeten, maar ook op de Antillen, in Suriname, in Zuid-Afrika en Indonesië. Niemand mag dus ooit nog beweren dat Nederlands geen wereldtaal is.

Moeilijke taal

Heb jij op YouTube wel eens een video gezien van buitenlanders die proberen Nederlands te praten? Niet? Bekijk het filmpje hieronder dan eens. Dan merk je pas hoe moeilijk het is om Nederlands onder de knie te krijgen. Wees daarom trotst dat jij moeiteloos ‘Achtentachtig achterdochtige doktersdochters’ kunt uitspreken!

#9 How to survive... speaking Dutch!Eindeloze samenstellingen

Het Engels is dan misschien wel heel populair en heeft meer woorden in het woordenboek (zo’n miljoen om precies te zijn), maar in het Nederlands kun je eindeloos nieuwe combinaties maken. Denk maar eens aan kindercarnavalsoptochtvoorbereidingswerkzaamheden of pennenhouderfabrieksmedewerkersvergadering. Soms leidt dat tot grappige woorden. Wat lees jij bij carnavalshit? Carnavals-hit of carnaval-shit?

Bijzondere woorden

​Nederlands klinkt met z’n harde g misschien niet direct ‘mooi’, maar onze taal zit vol met bijzondere, mooie en grappige woorden. Een greep uit mijn favorieten: delibereren (gezamenlijk overleggen), hartverscheurend, wrok, lyrisch, hersenschors, diggelen, verkneukelen, doodgemoedereerd (heel kalm), miraculeus, teloorgang en verdisconteren (verrekenen op nota). Prachtig toch?

De beste scheldwoorden

Tip voor als je je een dagje down -uh, lusteloos -voelt: snuffel wat in een lijst met Nederlandse scheldwoorden. Je dag fleurt er gegarandeerd van op als je woorden als knurft, minkukel, halvezool, lulhannes, heikneuter, hufter, kloothommel of gluipsnor leest. Of wat dacht je van zandzeepsodemineraalwatersteenstralen, dat lange tijd het langste Nederlandse woord in de Van Dale was. Het betekent zoiets als ‘opsodemieteren’.

Je ziet het: Nederlands is een ontzettend diverse taal. Engels door je taalgebruik mixen is natuurlijk prima: ik doe het zelf ook, maar onthoud wel hoe bijzonder en mooi Nederlands is. Ik ga proberen deze zomervakantie zo min mogelijk onnodig Engelse woorden te gebruiken. Doe je mee?

Annemijn is 15 jaar en zit op het Murmellius Gymnasium in Alkmaar. Naast (natuurlijk) blogs schrijven, besteedt ze haar vrije tijd aan hockeyen, fotograferen en lezen. Ook heeft ze een leasepony waar ze zo vaak mogelijk naartoe gaat. Al haar hele leven is ze bezig met schrijven, vroeger gewoon voor de lol en nu voor de schoolkrant.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren