nietsdoen blog femke
Blog

Dit is waarom nietsdoen zo belangrijk is

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
femke
Femke
van de Griendt

Niets doen? Pff, dat kan ik niet hoor. Moet ik dan stilzitten en nérgens aan denken? Mijn gedachten staan niet stil. Dingen zoals dat ik de afwas nog moet doen en wie ik nog moet bellen schieten allemaal door mijn hoofd. Nee, niets doen is niets voor mij.

Herkenbaar? Ik denk eigenlijk dat we het allemaal wel zeggen, dat niets doen niets voor jou is. Misschien heb je een veeleisend beeld van niets doen: het woord suggereert namelijk dat je nergens mee bezig bent. Daarom heb ik het liever over nietsdoen.

Definitie

Maar dat is toch hetzelfde denk je dan misschien. Niet echt. Ik zie nietsdoen liever als werkwoord, aan elkaar geschreven. Niets doen suggereert dat je nergens mee bezig bent. Wat doe je? Helemaal niets. Daartegenover staat nietsdoen. Dat is de activiteit van geen activiteit hebben en kleine dingen aandacht geven.

De intentie is om je niet met school, werk of vrienden bezig te houden. Niet te werken aan een groot project of iets doen in huis – allemaal dingen die belangrijk zijn. Tijdens het nietsdoen komt er ruimte voor kleinere activiteiten, waarvan je denkt dat ze er niet toe doen, maar ze stiekem vrij belangrijk zijn. Voorbeelden van nietsdoen zijn puzzelen, breien, tekenen, kleien, bakken, bouwen, schrijven, kijken. Allemaal relevante zaken. Waarom? Drie redenen:

1. Compenseren
Je hebt het nodig. Soms moet je even nietsdoen om te compenseren voor al die keren dat je wel druk bezig bent en van hot naar her rent. Alles vreet energie en daarom moet je soms een beetje opladen. Net als je telefoon heb ook jij geen onbeperkte batterijduur.

2. Inspiratie
Cliché, maar waar: soms krijg je geniale ideeën als je de dagelijkse dingen parkeert en je openstelt. Wanneer je het juist niet verwacht, komt de inspiratie zomaar aanvliegen!

3. Tijd
Er zijn dingen die altijd ondersneeuwen. Op een nietsdoe-moment ontstaat ruimte voor die vergeten dingen. Dingen die je je voorneemt om te doen – zoals lekker schilderen bijvoorbeeld – maar die uiteindelijk niet belangrijk genoeg lijken, zijn dat dus wél. Het is tijd voor jezelf en die persoon wordt (te) vaak vergeten. Terwijl het net zo goed een persoon is van wie je moet houden. 

Conclusie

Nietsdoen geeft vooral geen druk. En dan heb je opeens zin. Krijg je energie. Spring je op om iets te gaan bakken – ook al is het tien uur ’s avonds. En terwijl de koekjes in de oven staan, schrijf je een blog over het mooie nietsdoen. Over hoe nietsdoen eigenlijk leidt tot iets doen. Weg met de angst om nutteloos bezig te zijn: omarm! Ik ben fan. Jij ook?

Sinds ze kan lezen, is Femke (17) een boekenwurm. Enthousiast als ze is combineert ze haar studie Nederlandse Taal & Cultuur met van alles en nog wat. Van mooie woorden wordt ze blij en over boeken en taal kan ze uren praten. Ze schrijft graag en ziet overal verhalen. Theedrinken of in het park zitten met vriend(inn)en is één van haar favoriete bezigheden, maar ze is ook altijd in voor een gezellig spelletje, slechte (of juist leuke) film of een goed gesprek.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren