podcast blog
Blog

Dit is waarom podcasts super tof zijn

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
femke
Femke
van de Griendt

Volgens mij zijn ze best ‘in’: podcasts. Steeds vaker hoor ik dat er naar geluisterd wordt. En ook ik zet ze weleens op. Ik ben nog ontdekkende, maar kan wel vast stellen dat ik fan ben. Dit is waarom!

1. Eindeloze luistermogelijkheden

Een postcast is meer dan een audio-opname van een gesprek. Er wordt gebruik gemaakt van achtergrondmelodieën en overgangsgeluiden tussen verschillende de ‘scènes’. Een podcast is dus meer een creatief product waarin een verhaal verteld wordt.

Podcasts zijn online te vinden, gewoon door te googelen vind je er al een hoop. Dan kom je ook op apps waarmee je ze kunt beluisteren.  Spotify biedt ook een hoop podcasts aan en ze zijn ook te vinden via bijvoorbeeld NPO Online.

De luistermogelijkheden zijn eindeloos. Tijdens een wandeling kun je je koptelefoon opzetten, maar ook tijdens de afwas of het opruimen van je kamer. Maar het is ook fijn om eens stil te zitten en te luisteren naar het verhaal. Voor de afwisseling. We proberen altijd efficiënt meerdere dingen tegelijk te doen, maar het is ook heerlijk om gewoon eens te gaan zitten en te luisteren naar wat er verteld wordt.

2. Veelzijdige onderwerpen

Een podcast kan overal over gaan: van boeken tot journalistiek en sport. Maar je vindt ook allerlei podcasts over cultuur, muziek, opvoeding en politiek. Of wat te denken van wetenschap en dagelijkse huishoudtips.

Zelf houd ik van de (waargebeurde) human interest-verhalen. ZoalsEcht gebeurd waarin mensen aan het woord komen over iets wat ze hebben meegemaakt. Ook de NS-podcast Luisterruit bevat menselijke verhalen rondom een bepaald thema. Ik ontdek graag hoe mensen met een bepaalde situatie omgaan, of wat een gebeurtenis met ze doet: ‘levensinzichten’ van anderen zijn interessant.

Zelf heb ik me de laatste tijd verdiept in de journalistieke podcast over Laura H., het kalifaatmeisje uit Zoetermeer. Echt een aanrader, omdat hier niet alleen het perspectief van de journalist wordt belicht, maar ook Laura zelf en haar vader komen aan het woord. Dat maakt het een heel interessante podcast, anders dan de nieuwsartikelen die ik over Laura H. las.

3. Toegankelijke kennis

Een podcast luisteren is voor mij een toegankelijke manier om kennis te vergaren. Er is vast wel ergens een uitzending te vinden over een vraag die jij hebt, of over een onderwerp waar je (nog) niks van weet. Het leuke is dat in een aflevering een onderwerp goed uitgediept kan worden door middel van een interview, of juist als documentaire. Het fijne is dat jij als luisteraar zelf het onderwerp of format kunt kiezen. 

Bonus: taal

Podcasts zijn er dus in alle soorten en maten. Het leuke is dat je ook je talenkennis kunt bijspijkeren of onderhouden door een anderstalige podcast op te zetten. Maar als je liever in onze eigen taal luistert dan zijn er meer dan genoeg Nederlandstalige podcasts! Overzichten van podcasts zijn er genoeg, bijvoorbeeld van de Volkskrant. Veel luisterplezier!

Sinds ze kan lezen, is Femke (18) een boekenwurm. Enthousiast als ze is combineert ze haar studie Nederlandse Taal & Cultuur met van alles en nog wat. Van mooie woorden wordt ze blij en over boeken en taal kan ze uren praten. Ze schrijft graag en ziet overal verhalen. Theedrinken of in het park zitten met vriend(inn)en is één van haar favoriete bezigheden, maar ze is ook altijd in voor een gezellig spelletje, slechte (of juist leuke) film of een goed gesprek.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren