Blog

Doe eens gek, kijk geen boekverfilming

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
lotte
Lotte
Rolleman

Samen met mijn vriendinnen zoek ik een goed boek uit voor school, maar het lijkt alsof ik de enige ben die van plan is het om het boek daadwerkelijk te gaan lezen. Een vriendin grijpt een willekeurig boek zonder naar de titel te kijken. 'Hé, Life of Pi, daar is toch een film van? Dan doe ik die', hoor ik haar zeggen. Ik zucht.

Door alle boekverfilmingen die er bestaan, komen jongeren niet eens meer aan het lezen toe. Het is verplicht voor school, maar daar kun je prima onderuitkomen. Op bekende websites zoals Scholieren.com staat van bijna elk boek wel een samenvatting. 'Waarom zou je dan het boek nog lezen?', hoor ik klasgenoten lachen. 

Waarom lezen als je kijken kan?

Bijna elke leerling heeft wel De Aanslag van Harry Mulisch op zijn leeslijst staan. Als ze het boek echt gaan lezen is dat vaak niet omdat ze het boek écht goed vinden, maar puur omdat het een boek is met een redelijk hoog niveau en omdat het bekend is. Er is trouwens ook een film van De Aanslag: een van de redenen om het boek wellicht níet te lezen.

Vergeet je zorgen

Films of series kijken is een dagelijkse bezigheid. Want naar een beeldscherm kijken kan iedereen, je hoeft je er niet voor in te spannen, je hoeft geen moeite te doen. Je vergeet even je huiswerk, of je vergeet zelfs even dat je nog moet leren voor de zeven toetsen van aankomende week.

Maar terwijl je een boek leest, leest je fantasie met je mee. Je vormt de personages in je hoofd, terwijl een ander dat personage totaal anders kan omschrijven. De schrijvers hebben de lijntjes geschreven en jij mag deze verder inkleuren met behulp van je eigen gedachten. Bij een film is alles al gegeven, terwijl je bij het lezen van een boek als lezer zijnde ook wat te zeggen hebt.

Houd het vast

De gedachte ‘ik moet vaker lezen,’ die wij als jongeren wellicht hebben, is niet genoeg. Door alleen die gedachte vast te houden, doe je niets, je zult een boek moeten vasthouden. Want soms vergeten we wie de verhalen van al die geweldige films hebben bedacht. De schrijvers.

Meer blogs lezen van Lotte Rolleman (17)? Laatst schreef ze ook al De scootermeisjes van tegenwoordig en De meest gestelde vragen aan een tweeling.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren