tattoo
Blog

Doe mij maar (g)een tattoo

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
lotte
Lotte
Rolleman

Vanaf je zestiende mag je een tattoo laten zetten in Nederland. En dat gebeurt ook regelmatig. Maar waarom willen jongeren op die leeftijd een tatoeage? Is het de groepsdruk, genieten ze van de naalden die onder hun huid kietelen of hebben ze er werkelijk goed over nagedacht? Maar dan nog: hoe kun je op je zestiende al weten of dit de tattoo is die je levenslang wilt houden? 

Wij jongeren weten vaak niet wat we willen. Een tussenjaar of meteen studeren? Wel of niet leren voor die toets? Thuisblijven of uitgaan? Netflix of lezen? Kroepoek of chips? (altijd voor de kroepoek gaan). Je maakt zoveel keuzes. Ben je dan wel bereid om een blijvende keuze te maken?

Geen alcohol, wel een tattoo

Gek toch: ik als zeventienjarige mag officieel nog geen alcohol drinken, maar ik mag wel een heel luipaard over mijn gehele lichaam laten tatoeëren. Terwijl ik meer spijt zou hebben van dat luipaard dan van die paar biertjes en die leuke avond.

Als je tussen de twaalf en zestien bent, moet je toestemming aan je ouders vragen om een tattoo te laten zetten. Dit vind ik belachelijk, aangezien je als elfjarige je lichaam nog hebt volgeplakt met kauwgomtattoos. Vervolgens kom je in de puberteit, in een tijd waarin je leven een chaos is en je ook niet precies weet wat je wilt. Hoe kun je dan besluiten welk lievelingsdier je op je lichaam wilt laten tatoeëren (als je er in bent geslaagd om je ouders over te halen)?

Impulsieve stem die spreekt

Ik zou ook wel een tattoo willen. Een vriendschapstattoo met mijn tweelingzus en mijn beste vriendin Marlijn, om precies te zijn. 'Oh, god',  hoor ik je denken: 'begin er toch niet aan'.  Wellicht wel tijdens onze reis naar Praag, voor een onvergetelijke herinnering (sorry ma). Maar hoe kan ik nu al weten of ik er op mijn tachtigste nog steeds blij mee ben?

Je moet je realiseren dat je nooit permanente beslissingen op basis van tijdelijke gevoelens moet nemen. Tuurlijk, een tattoo is leuk. Voor twee weken. Drie maanden. Maar na vijf jaar heb je het volgens mij wel weer gezien. Zeker als je zestien of zeventien bent.

Meer blogs lezen van Lotte Rolleman (17)? Laatst schreef ze ook De 5 fases van vreemde tot BFF en Kinderliedjes oefenen op je zestiende.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren