Blog

Een andere kijk op je fotoboeken!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
femke
Femke
van de Griendt

Nostalgische gevoelens vol met fijne en minder fijne momenten, de keerpunten in je leven en de kleine lichtpuntjes: je hebt er vast genoeg digitale foto's van. Maar kijk je er ooit nog wel naar terug?

Misschien vind je het stom als er foto’s van je worden gemaakt. Pff, daar kijk ik stom, gooi maar snel weg! Maar hoe leuk is het om later naar die foto te kijken? Dan herinner je je dat moment weer en kan je erom lachen. Want haha, was ik vroeger altijd zo?

En wat voor die foto van nu geldt, geldt ook voor de foto’s van vroeger. Kijk eens terug naar je jongere zelf. Weet je nog, die favoriete jurk die je op die foto draagt? En dat was je eerste wedstrijd. Een andere foto is misschien totaal onbekend voor jou. En de volgende foto heb je al zo vaak gezien, maar toch blijft ie leuk. Iedere foto heeft zijn eigen verhaal.

Fotoboeken vs online

Veel foto’s staan op laptops en telefoons, want we maken tegenwoordig voornamelijk digitale foto's. Waarom zou je dan een fotoboek maken, laat staan bekijken? Nou ik zal je vertellen waarom.

Online is vluchtiger. Daarnaast vertellen fotoboeken een completer verhaal dan één herinnering op Facebook van vier jaar geleden. En de gekke foto’s, de lelijke en de beschamende foto’s die niemand mag zien vind je alleen terug in een fotoboek.

Tastbare dingen blijven vaak meer bijzonder omdat je ze kunt vastpakken. En dat brengt bepaalde gevoelens en momenten beter terug. Dat geldt voor foto’s waar je je best voor hebt gedaan, de momenten waaraan je liever niet terug denkt en foto’s waarvan je niet eens weet dat ze zijn genomen.

Nostalgie

Als ik een fotoboek opensla dan waardeer ik de moeite die daarvoor is gedaan. Mijn fotoboeken staan niet vol met dertien-in-een-dozijnfoto’s . Nee, ze staan vol met foto’s die zijn afgedrukt en zorgvuldig zijn ingeplakt. Waar tekst en informatie bij staat zodat we deze gebeurtenissen ons later beter herinneren.

Dus pak eens een fotoboek en koester die vastgelegde momenten op een onbewaakt moment. Dat hoeft overigens niet alleen met foto’s. Treinkaartjes, krantenartikelen, lijstjes en andere schrijfsels: alles kan erbij. Dit blog raakt misschien eventjes in de vergetelheid. Maar wat zal ik denken? En vooral hoe leuk zal ik het vinden als ik later mijn fotoboeken doorblader en dit stuk tussen de pagina’s vind en teruglees!

Sinds ze kan lezen, is Femke (16) een boekenwurm. Ook doet ze aan wedstrijdzwemmen en debatteert ze graag. Haar fototoestel gaat (bijna) altijd mee op pad en komt dan met een volle geheugenkaart terug. Ze speelt graag Kolonisten van Catan en heeft een talent voor twijfelen. Vraag vooral niet naar haar favoriete boek, want het is onmogelijk. Meer van haar lezen? Dat doe je hier!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren