Schoolblog

Een brugwup naar school

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
niek
Niek
de Bruijn

Vijf jaar geleden stapte ik vol goede moed met een Kipling-tas vol schoolboeken, mijn Donald Duckagenda en een door mijn moeder zorgvuldig samengesteld broodtrommeltje op mijn Batavus. Ein-de-lijk op weg naar de brugklas. Op weg naar volwassenheid. Maar de weg daarheen bleek langer dan de drie kwartier fietsen naar school.

Ik herinner het me nog goed. Op school zet ik snel mijn fiets weg. Voordat ik mijn tas - die nog zwaarder is dan een gemiddelde deelnemer van Obese - op mijn rug heb gedaan, is de zoemer allang gegaan. Ik sprint richting mijn kluisje. Omdat ik er door mijn geringe lengte niet bij kan, moet ik als een pakezel door de gangen rennen.

Huilen
Huilend en bezweet storm ik het lokaal binnen. ‘De Niagara-watervallen zijn er niks bij’, aldus mijn aardrijkskundeleraar van wie ik toch maar een briefje moet gaan halen. Harteloos!

In de pauze zoek ik een plekje om mijn broodtrommeltje open te slaan. Helaas is deze queeste lastiger dan mijn medebruggers en ik denken. Survival of the fittest, blijkt de leus. Met zo’n Kipling op je rug lijkt het net alsof we willen deelnemen aan Expeditie Robinson. ‘Ja, dáár is er een vrij!’ roep ik zodra er een groepje opstaat. Snel rennen we naar de tafel toe en ploffen neer. Tijdens de eerste hap hoor ik de zoemer alweer mijn trommelvlies penetreren. Eet smakelijk...

Verkeerde opgaven
Dan wiskundeles. Man, ik werk me uit de naad, terwijl de docent zich een breuk zit te lachen om mijn antwoorden. Nee, ik hoef niet te rekenen op hoge cijfers. Na uren huiswerk maken snap ik er nog niks van, om vervolgens te ontdekken dat ik de verkeerde opgaven maak. En dan speelt die waterval natuurlijk weer op.

Maar het leven kan raar lopen. Mijn waterval en ik drogen op en in vijf jaar havo groei ik steeds meer richting de volwassenheid. En geloof me: de brugklas is echt niet zo erg als altijd beweerd wordt. Maar nu ik begin op het hbo, voel ik me weer net zo nerveus als toen. En wederom blijken die zenuwen voor niets. Maar een broodtrommel, Kipling, Donald Duck-agenda en rennen door de gangen? Nee, dat is me toch een brug(wup) te ver.

Ga je bijna naar de brugklas? Onze pagina Sevendays.nl/brugklas staat bomvol slimme tips, interessant brugklasnieuws en grappige blogs die je klaarstomen voor de middelbare school. En misschien heb je ook wel iets aan onze speciale krant Brugklas voor Beginners

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren