ode treinreizen blog
Blog

Een ode aan reizen met de trein

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
femke
Femke
van de Griendt

Sommigen reizen er een keer per maand mee, anderen maken er elke dag gebruik van: de trein. Het valt mij op hoe makkelijk we klagen over de NS. Daarom is het tijd voor een shout out naar dit bedrijf. Laten we, ondanks de vertraging die er regelmatig is, ook eens stilstaan bij hoe vaak alles wél goed werkt!

"Beste reizigers, de intercity van spoor 10 vertrekt over vijf minuten." De NS formuleert de vertraging positief, maar op het perron hoor ik vooral boze reacties van degenen die hun overstap missen. Om het nog maar niet te hebben over frustraties van mensen die moeten staan omdat er te weinig coupé's zijn. Ik zie dat men dat makkelijk afreageert op de NS, door bijvoorbeeld een tweet de wereld in te gooien of door een werknemer - die er helemaal niets aan kan doen - aan te spreken.

Makkelijk klagen

Soms lopen dingen anders dan gepland, en als je hiervoor afhankelijk bent van de trein is het logisch dat vertraging je frustreert: je komt niet op tijd op een afspraak, of je wil gewoon snel naar huis, om maar eens een paar dingen te noemen. En dan ben je makkelijk boos of geïrriteerd. Ik vind het ook vaak genoeg vervelend en soms stuur ik iemand een boos appje, om die frustratie te uiten. Maar ik probeer meestal geduldig te wachten. Dan denk ik "Het is ook maar mensenwerk is en we maken allemaal wel eens fouten. Hoe erg is zo'n vertraging nou echt?"

Soepele reis

Het is vooral de blik waarmee je kijkt naar dingen die je houding bepaalt. Natuurlijk valt het op als er vertraging is, maar laten we eerlijk zijn: negen van de tien keer verloopt je reis vlekkeloos en brengt de NS je zonder problemen van van A naar B. Dan beleef je een rustige reis waarin je heerlijk doelloos uit het raam kan staren. Soms moet je staan, maar ik bedenk me dan dat ik op deze manier makkelijker contact maak met een medereiziger. Een conducteur die vriendelijk naar je lacht of de machinist die vol enthousiasme het volgende station aankondigt. Het zijn allemaal dingen die mijn treinreizen leuk maken!

Positieve houding

Ik ben vooral heel blij met het treinnetwerk in Nederland: er rijden heel vaak heel veel treinen. En de bereikbaarheid met het OV in Nederland is hartstikke goed. Bovendien is met de trein reizen een stuk beter dan met de auto reizen, tenminste als het om het milieu gaat. Dus blijf vooral met de trein reizen, zou ik zeggen: het gaat meestal goed, is lekker ontspannen, fijn, gezellig, flexibel én je komt overal! We mogen met zijn allen wel wat liever zijn richting de NS. Gelukkig blijkt uit recent onderzoek dat de tevredenheid ten opzichte van de NS in 2018 is gestegen. Ondanks die positieve ontwikkeling wil ik toch nog even even zeggen: "NS, mijn steun heb je! Tot morgen!"

Sinds ze kan lezen, is Femke (17) een boekenwurm. Enthousiast als ze is combineert ze haar studie Nederlandse Taal & Cultuur met van alles en nog wat. Van mooie woorden wordt ze blij en over boeken en taal kan ze uren praten. Ze schrijft graag en ziet overal verhalen. Theedrinken of in het park zitten met vriend(inn)en is één van haar favoriete bezigheden, maar ze is ook altijd in voor een gezellig spelletje, slechte (of juist leuke) film of een goed gesprek.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren