geslaagd

Eindexamens: van toeschouwer tot I did it!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
femke
Femke
van de Griendt

Examen doen: we kennen het allemaal, maar lange tijd is het een ver-van-je-bed-show. Tot je er zelf mee te maken krijgt…

Examen doen is iets waar je over leest of over hoort. De examenperiode wordt altijd aangekondigd op televisie waarbij je beelden ziet van volle gymzalen. En elk jaar gebeurt er wel iets opmerkelijks: er gaat iets goed fout wat dan uitgebreid wordt gesproken. Of er wordt volop geklaagd over een bepaald examen waarna ook docenten hun oordeel geven. En is de uitslag bekend dan zie je door heel Nederland rugzakken en boeken aan vlagstokken hangen. Kortom: je krijgt altijd wel iets mee van de eindexamens.

Mijn eerste glimp

Als je in je voorlaatste eindexamenjaar zit, dan komt het eindexamen al ietsjes dichterbij. Voor mij was dat twee jaar geleden, toen ik in 5 vwo zat. Ik kende wat examenkandidaten: de oudere leerlingen op school, die in dit schuitje zaten. Ik was geïnteresseerd en bleef op de hoogte van hun eindexamenperikelen. Ik hield me er vooral mee bezig door een hoop informatie, geklaag en memes te volgen.

Mijn eigen examenjaar

Wat ik twee jaar geleden op de voet volgde, maakte ik vorig jaar zelf mee. Nu was ik zelf onderdeel van 'het spelletje dat CITO speelt'. Ik was verbonden met de rest van Nederland die hetzelfde meemaakte en snapte - eindelijk - alle grappen over de examens. Dit keer waren het anderen die benieuwd waren naar de stand van zaken. Ze leefden met mij mee en wensten mij succes. Volle examenzalen, drie uur strijden inclusief plasdilemma en nietjesfrustraties, correctievoorschriften bekijken ofwel vermijden, op examenreis gaan, hét verlossende telefoontje en de vlag uithangen: dat was wat ik deed aan het einde van mijn eindexamenjaar. Het was eigenlijk maar een vreemde periode want voor je het weet, ligt ook deze tijd weer achter je.

Een nostalgische terugblik

Ook deze periode voor de huidige eindexamenkandidaten keert de plaatsvervangende spanning terug. Ik hoefde zelf geen examen meer te doen, maar bij alleen al de gedachte aan het telefoontje word ik spontaan weer zenuwachtig. Maar gelukkig herinner ik me ook hoe goed ik me voelde toen ik hoorde dat ik geslaagd was! Ik kijk nu terug en denk: wat is er toch onwijs veel veranderd in een jaar. Ik denk aan iedereen die, voornamelijk gisteren, in spanning heeft moeten afwachten en heb eigenlijk maar één echt advies voor je: geniet ervan als je het einde van de middelbare school mag vieren! Met degenen die een tweede kans nodig hebben, in de vorm van een hertentamen of in de vorm van een extra jaar, leef ik ook mee. Hopelijk is het snel voorbij en kun je genieten van je vakantie voor je weer door gaat!

Sinds ze kan lezen, is Femke (18) een boekenwurm. Enthousiast als ze is combineert ze haar studie Nederlandse Taal & Cultuur met van alles en nog wat. Van mooie woorden wordt ze blij en over boeken en taal kan ze uren praten. Ze schrijft graag en ziet overal verhalen. Theedrinken of in het park zitten met vriend(inn)en is één van haar favoriete bezigheden, maar ze is ook altijd in voor een gezellig spelletje, slechte (of juist leuke) film of een goed gesprek.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren