Blog

Elk jaar die kerststress

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
lotte
Lotte
Rolleman

In paniek kijk ik in mijn sokkendoos, ik gooi er steeds een paar uit tot ik al mijn sokken, van zwart tot felgekleurd, verspreid op de grond zie liggen. Zelfs de kniekousen die ik als klein meisje vaak droeg liggen ertussen. Maar mijn huidskleurige panty is nergens te bekennen. Wanhopig werp ik een blik in de spiegel. Wat verschrikkelijk, die benen. Alsof mijn benen nooit de zon hebben mogen voelen.

Elk jaar weer is er de welbekende kerstmis-stress. Dat gevoel dat je krijgt als je panty spoorloos is, je hakken te hoog en wellicht zelfs te groot zijn en je bij het inlopen al meerdere malen op je plaat gaat.

Gala-stress

De stress die je krijgt als je in je agenda kijkt en ziet dat je elke dag voor, tijdens en na Kerstmis bezet bent (wat dus vrijwel de gehele kerstvakantie inhoudt). Bij zulke stress zweeft de vraag: ‘Waarom doe ik, doet iedereen, zoveel moeite voor Kerstmis?’ door je hoofd.

Mijn haar droogt op en pluizige krullen ontstaan nu mijn moeder een paar vlechtjes in mijn haar maakt. Mijn huid wordt rood en terwijl mijn moeder, mijn zus en ik naar het resultaat kijken, moeten we lachen. Het ziet er niet uit. Niet dat het aan mijn moeder ligt, ze kan goed vlechten, mijn haar heeft alleen zijn dag niet, nét op de avond van het kerstgala.

Kerstavond-stress

De kerst begint voor mij, en voor velen, pas echt op kerstavond, bij het Apostolisch Genootschap. Vaak luister ik naar anderen, maar twee jaar terug besloten mijn zus en ik ook iets op te voeren. ‘Laten we samen iets op de gitaar en de piano spelen’, was er alleen maar voor nodig om, voor meer dan tweehonderd man, het liedje Stille Nacht uit te voeren.

Ik weet nog hoe zenuwachtig we waren, een gevoel dat ik liever niet herbeleef. En het was vast een gigantisch succes geweest, als de versterker van de gitaar het zou hebben gedaan.

Familiediners-stress

Ook zijn er familiediners die zorgen voor flink wat stress. Zit je haar goed, je make-up en ga je voor de hakken of toch voor de sneakers? Soms zijn er ook de familieleden met wie je nauwelijks spreekt. Gênante vragen als ‘hoe gaat het met je vriendje’, dat je overigens niet hebt, probeer je dan te vermijden.

Door al deze stress-momenten zou je bijna vergeten dat je na de kerstvakantie tentamens hebt. Je hebt in nog geen enkel boek gekeken, maar gelukkig heb je nog een week tijd om dit te doen.  Hoewel, trek daar maar twee dagen van af: Oud en Nieuw bestaat ook nog.

Meer blogs lezen van Lotte Rolleman (17)? Laatst schreef ze ook Doe mij maar geen tattoo en De 5 fases van vreemde tot BFF.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren