fietsverlichting blog femke
Blog

Fietser, doe alsjeblieft je lampen aan

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
femke
Femke
van de Griendt

Vanuit de auto zie ik geen hand voor ogen als het regent. En wanneer het donker is, is de omgeving nog moeilijker te zien. Haastige fietsers die me voorbij sjezen? Levensgevaarlijk. Vooral zonder licht.

Winter. Dat betekent donker als je van huis weggaat, en donker als je thuis komt. In het donker op de fiets betekent: verlichting aan. Maar dat doen fietsers niet altijd, er is altijd wel een lampje stuk of kwijt. Er wordt helaas niet altijd bij stil gestaan dat dat gevaarlijk is. Ooit was ik ook zo.

Autorijles

Maar sinds ik rijles heb, merk ik hoe belangrijk het is om goede fietsverlichting te hebben. Je denkt dat het wel kan voor een keertje, maar het is belangrijk om aan de auto’s te denken. Als automobilist moet je al op van alles letten: optrekken, schakelen, koppeling-gas-remmen, spiegels checken, komen er voetgangers aan, wie heeft er voorrang en haal ik het groene verkeerslicht? Dan helpt het niet wanneer fietsers niet verlicht zijn.

Ik wil liever niet op het laatste moment op de rem moeten trappen omdat er ineens een fietser langs mijn lesauto schiet. Maar dan moet je als fietser wel goed (of in ieder geval beter) zichtbaar zijn. Net als je hand uitsteken: voor jou is het vanzelfsprekend dat je afslaat, maar ik weet als autorijder niet waar jij heen gaat. En dan heb ik het nog niet eens over door rood fietsen of met zijn drieën naast elkaar waardoor jullie de halve weg blokkeren.

Veiligheid

Als fietser houd ik door mijn rijles veel meer rekening met automobilisten. Het verkeer is namelijk best moeilijk. Er gebeurt van alles en wat daarin vooral gevaarlijk is, is haast. Heel begrijpelijk, want het overkomt ons allemaal weleens dat je later vertrekt dan gepland. Dan win je vervolgens flink wat tijd door op de fiets overal voorbij te sjezen. Maar ik weet nu dat haast niet ten koste moet gaan van veiligheid. Die van jezelf én die van andere verkeersdeelnemers.

Want zo moeilijk is het niet om het verkeer veiliger te maken. Versier je fiets met lampjes alsof het een kerstboom is. En wat ook helpt: steeds meer jonge fietsers met rijles. Wanneer je eenmaal zelf de andere kant van het verhaal ervaren hebt, dan ga je heel snel beter opletten. Wedden?!

Sinds ze kan lezen, is Femke (17) een boekenwurm. Enthousiast als ze is combineert ze haar studie Nederlandse Taal & Cultuur met van alles en nog wat. Van mooie woorden wordt ze blij en over boeken en taal kan ze uren praten. Ze schrijft graag en ziet overal verhalen. Theedrinken of in het park zitten met vriend(inn)en is één van haar favoriete bezigheden, maar ze is ook altijd in voor een gezellig spelletje, slechte (of juist leuke) film of een goed gesprek.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren