Blog

Fluisterfilmpjes: probeer het eens

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemijn Groenveld
Annemijn
Groeneveld

‘Voor een optimale ervaring wordt geadviseerd oortjes te dragen.’ Als je dit zinnetje hoort, weet je misschien al hoe laat het is: ASMR-tijd. En ja, ook ik ben gezwicht voor de fluisterfilmpjes.

Mindfulness 2.0?

Voor wie het nog niet kent, ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response. Het is het tintelende gevoel in de hersenen en op je hoofd dat je krijgt wanneer je getriggerd wordt. Denk dan aan een fluisterende stem of wanneer iemand met je haar speelt. 

Veel mensen worden rustig van een ASMR-ervaring. Ze ervaren positieve gevoelens en sommigen beweren zelfs dat het pijn verlicht. Het is wetenschappelijk bewezen dat het je hartslag verlaagt en dat er stimulerende stofjes vrijkomen, net zoals bij bijvoorbeeld mindfulness.

Satisfying shit

Vorig jaar besloot een vriendin de besloten Instagram-groep satisfying shit  op te richten. Bijna dagelijks stuurt zij daarin filmpjes van mensen die zeep snijden, slijm kneden of bath bombs vermorzelen. Aanvankelijk vond ik er niks aan. Tot ik op een regenachtige dag uit verveling besloot de filmpjes met oortjes te beluisteren. De combinatie van het geluid van slijm dat gekneed wordt en het beeld ervan, maakte dat ik de rest van de dag gefascineerd slijmfilmpjes zat te kijken.

Operatie op Aloë Vera

Ik moet toegeven, de meeste video's zijn vreemd als je ze voor het eerst ziet. Anderen zijn ronduit gestoord, zoals filmpjes van het likken van de microfoon of een video waarbij iemand op zeer serieuze wijze een operatie uitvoert op Aloë Vera. Als je me niet gelooft, ik heb de video hieronder gezet zodat je zelf meteen kunt kijken. 

[ASMR] Surgery On Aloe Vera Leaf

Maar voor mij ging een hele nieuwe wereld open. Behalve zeep, slijm en bath bombs bestaan er op YouTube ook filmpjes van kauwende mensen (ieuw), mensen die op bakjes tikken, hun haar borstelen (geweldig) en mensen die al fluisterend hele rollenspellen spelen (nogal raar). Zonder dat ik het door had klikte ik video na video aan. En de volgende dag weer. En de week daarna ook.

Mijn favoriete video

Ik snap dat zelfs bij de ‘normaalste’ video’s al dat gefluister en getik nogal raar overkomt als je er zelf geen tingles, oftewel ASMR-reactie van krijgt. Maar ik zou zeggen: probeer het eens! Als je er eenmaal aan gewend bent, is al dat gefluister best ontspannend. Weten wat mijn favoriete video is? Je ziet hem hieronder. Voor degenen die ASMR-immuun zijn heb ik goed nieuws: ook zonder tingles is-ie leuk om te kijken.

i tried doing ASMR while drunk

Annemijn is 15 jaar en zit op het Murmellius Gymnasium in Alkmaar. Naast (natuurlijk) blogs schrijven, besteedt ze haar vrije tijd aan hockeyen, fotograferen en lezen. Ook heeft ze een leasepony waar ze zo vaak mogelijk naartoe gaat. Al haar hele leven is ze bezig met schrijven, vroeger gewoon voor de lol en nu voor de schoolkrant.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren