Blog

Gaat Amerika terug in de tijd?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
tahrim
Tahrim
Ramdjan

Al sinds ik klein was, keek ik op naar Amerika: ik zag het als het grote land van vrijheid en rijkdom. Zoals een vader het rolmodel is voor zijn zoon, of een trainer voor zijn spelers, zo leek Amerika mij het rolmodel voor Europa. Maar dat idee brokkelt voor mij al een tijdje af. En sinds de presidentsverkiezingen helemaal.

De plannen van de aankomende president Trump zijn, om het maar zacht uit te drukken, verontrustend. Hij heeft het natuurlijk ook niet mee dat een ontzettend charismatische leider het Witte Huis verlaat, eentje die altijd lachte – terwijl Trumps campagne gekenmerkt werd door neerbuigende opmerkingen over vrouwen, latino’s, gehandicapten en ga zo maar door.

Niet van deze tijd

Een van de plannen van Trump is het bouwen van een muur langs de grens van Mexico en de Verenigde Staten. Probleempje: Mexico heeft daar nooit om gevraagd, en toch wil Trump ook nog dat Mexico de rekening betaalt. Ik vraag me af in hoeverre het nog in deze tijd past om als westers land zoiets af te dwingen bij een ander land.

Mijn familie

Maar goed – je kunt dan nog denken: ‘oké, pech voor die Mexicanen, maar dat is toch ver weg’. Alleen komt hier het heftigere verhaal. Als ik naar Amerika zou willen, moet ik me straks misschien afvragen of mijn familie wel door de douane heenkomt: Trump wil namelijk moslims de toegang tot het land verbieden, puur vanwege hun geloof.

Ook wil hij tot drie miljoen (!) immigranten deporteren. Dan denk je misschien: ‘oh, terecht, ze zijn er toch illegaal!’ – maar bedenk je wel: de meeste van die immigranten leven al jaren in Amerika en zijn al heel erg aangepast aan hun omgeving.

Obama, I'm gonna miss you...

Homo's hetero maken

Sommige Amerikanen willen Trump afzetten (wegsturen) als hij straks eenmaal president is. Dat is mogelijk in Amerika, maar dan wordt de vice-president de nieuwe president. Dat zou Mike Pence zijn, die er ook bijzondere ideeen op nahoudt. Als gouverneur in zijn staat Indiana tekende hij bijvoorbeeld een wet tegen abortus en was hij voorstander van subsidies voor gay conversion therapy, waarin geprobeerd wordt om van homo’s hetero’s te maken. Dat kan natuurlijk niet, en daarom zijn zulke therapieën in andere staten ook verboden en ook in Nederland zwaar omstreden.

Ik ben er bang voor dat Amerika jaren terug in de tijd gaat, terug naar de jaren 60. Het is het niet waard, want het land is nog steeds mooi, de mensen zijn nog steeds hartelijk en ik wil het nog steeds bezoeken. Maar die man daar aan het roer, die dreigt het imago van Amerika als rolmodel compleet te verpesten. Het enige wat je dan kunt denken is: over vier jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen. 

Meer blogs lezen van Tahrim (18)? Laatst schreef hij ook Geen carrière als circusdirecteur en 7x vergeten liedjes op Spotify.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren