schooladvies citotoets
Blog

Geef bruggers na hun schooladvies nog een kans

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Dominique
Dominique
Westerveld

Hup, na groep acht moet je vaak meteen een definitieve schoolniveaukeuze maken, zonder even geproefd te kunnen hebben aan dat vmbo, die mavo, die havo of dat vwo. Is dat niet eigenlijk heel stom? Ik vind dat iedereen het recht moet hebben om eerst goed kennis te maken met de middelbare school. Zodat je jezelf eerst kunt bewijzen voordat je een bepaalde richting op wordt geduwd. 

Nu moeten we aan het eind van de basisschool toch een beetje gokken welk niveau het best bij ons past. Zonder ook nog maar een dag op de middelbare school te hebben rondgelopen, schrijf je je in. En oké, natuurlijk heb je een schooladvies gekregen van je juf of meester en een Cito- of andere eindtoets gemaakt. Maar vaak blijkt later dat lang niet elke leerling daardoor op het juiste niveau terechtkomt. 

Opgeklommen

Zo heb ik een vriendin die mavo-advies kreeg, maar toch havo ging proberen. Inmiddels gaat het zo goed dat ze op het vwo zit. Hoe zonde zou het zijn geweest als ze zich braaf aan haar schooladvies had gehouden? Toch zijn er genoeg brugklassers die dat advies klakkeloos opvolgen.

Daarom lijkt het mij een veel beter idee als je de eerste twee jaar van de middelbare school nog zo breed mogelijk volgt: in een mavo/havo- of havo/vwo-brugklas bijvoorbeeld. Zodat je na twee jaar goed kunt bepalen welk niveau het beste bij je past. 

Niveaus proeven

Want door de eerste twee jaar in een gemengde klas te zitten, kun je van beide niveaus een beetje proeven. Na die twee jaar kun je opnieuw een schooladvies krijgen, precies zoals de VO-raad laatst voorstelde. Nu is je schooladvies maar een best persoonlijke keuze van je leraar en je eindtoets een momentopname. Risico daarvan is dat er misschien wel een verkeerd pad voor je wordt uitgestippeld.

Maar door na twee jaar opnieuw een advies te krijgen, kun je goed bekijken of je wel op de goede plek zit en makkelijker switchen van niveau. Dat is niet alleen fijn voor wie en treetje lager wil, maar ook wie een treetje hoger wil proberen. Stel: je begint op de mavo en je wilt doorstromen naar de havo, dan moet je nu nog voor (bijna) alle vakken minimaal een 8 staan. Dat is een strenge eis, waardoor leerlingen het er misschien wel bij laten zitten. Of het pas na het halen van hun schooldiploma gaan proberen. 

Bewijs jezelf

Sommige mensen vinden dat één schooladvies wel genoeg is, omdat op de basisschool al te merken is wat je sterke en zwakke punten zijn. Ik vind dat je je eerst op de middelbare school moet kunnen bewijzen voordat je een bepaalde richting opgeduwd wordt. Want zeg nou zelf: dat eenmalige advies moet toch niet jouw toekomst bepalen?

Meer blogs lezen van Dominique (15)? Laatst schreef ze ook Deze 7 typische Hyves-dingen doen we nog steeds en Koukleum met een kledingprobleem.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren