Blog

Geen zakje chips, maar gebakken lucht

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
blogger lucas
Lucas
Versteeg

Hartstikke lekker, zo’n klein zakje chips. Handig ook, want dan eet je niet meteen die hele grote familiezak op. Maar zo'n zakje chips is eigenlijk geen zakje chips. Het is een zakje lucht! Ik trok deze conclusie na een uitgebreid onderzoek dat ik met jullie wil delen:

De aanleiding van het grote onderzoek
Het begint allemaal met een bezoekje aan de supermarkt. Ik koop nietsvermoedend een zak Lay's Party Mix, een grote zak met kleine zakjes chips. Oude herinneringen van supergezellige kinderfeestjes borrelen op. Na afloop van het bezoek aan het klimparadijs mochten we altijd een zakje chips, dat was een groot feest.

Vol verwachting pak ik, als ik eenmaal thuis ben, een zakje naturelchips. Ik maak het open, kijk het zakje in en schrik me rot. Dit is geen zakje chips, maar een zakje lucht! Was dit altijd al zo, of heeft Lay's last van de crisis? Ik gooi de chips uit het zakje en staar een tijdje naar dit handje gefrituurde aardappelschijfjes. 

De harde waarheid
Het hoopje chips op de foto hierboven lijkt nu wel veel chips, maar stiekem zit hier nog steeds héél veel lucht tussen. Om de ware inhoud van een zakje chips te willen zien, moeten we het verkruimelen (bovendien verhogen we zo de verdelingsgraad, maar dat vindt alleen mijn scheikundeleraar interessant). Hieronder het schokkende resultaat:

Als we dit hoopje chips in het zakje teruggooien is bijna heel het zakje leeg. Een zakje lucht dus. Om de harde waarheid te zien, knip ik de lege bovenkant van het zakje chips af. Hieronder het resultaat (let op: deze foto kan als schokkend worden ervaren):

De chips is nog altijd lekker hoor, maar Lay's heeft volgens mij duidelijk een fout gemaakt bij het maken van deze verpakkingen. Het is niet alleen erg zonde van al het plastic, het is ook een heftige gewaarwording voor nietsvermoedende kinderen die nog in Sinterklaas geloven, denken dat de wereld nog een groot feest is en niet voorbereid zijn op deze bedriegerij. Al zullen kinderen het misschien niet opmerken.

Als ik de klantenservice van Lay's met mijn deze gebakken lucht confronteer, kom ik met de reactie daarop niet veel verder: 'Dit zorgt voor een beschermende laag rondom de chips, om breuk zoveel mogelijk te voorkomen.' Wat is er mis met meer gebroken chipjes, als je daar méér voor in de plaats krijgt?

Ik ga terug naar de winkel (party in de supermarkt) en koop een mediumzak naturelchips van Lays. Omgerekend (dus min de lucht) precies genoeg voor één persoon.  

Meer blogs van Lucas lezen? Hier vind je zijn hele archief.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren