open dag school
Blog

Gelapte ramen en overal snoep op de open dag

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
jeanine
Jeanine
Krist

Twee keer per jaar worden bij mij op school de ramen gelapt. Eén keer vlak na de zomervakantie om alle leerlingen welkom te heten en rond januari of februari als het weer tijd is voor de open dag.

Het corvee van de leerlingen wordt overgedragen aan de conciërges en alle teksten op de wc-muren worden weggeveegd. Precies op tijd om de toekomstige brugklassers te laten zien hoe schoon, prachtig en leuk onze school is.

Elke les Haribo-snoepjes

Want weet je wat er nou zo leuk aan is? Bij Frans eten we elke les croissantjes of stokbrood met kruidenboter. Bij Duits eten we elke les Haribo-snoepjes en bij scheikunde maken we elke les zilver zodat je aan het einde van je middelbareschoolcarrière genoeg van dat spul hebt om nooit meer te hoeven werken. Althans, dat zou je denken als je op onze open dag rondloopt. Want zo doen alle docenten.

Maar ik zou alle lieve achtstegroepers (en soms al zevendegroepers) willen vertellen: schijn bedriegt. Als je eenmaal op de middelbare zit, dan merk je het vanzelf: met alleen croissantjes en Haribo eten kom je er niet. Je zult ook merken dat je eigenlijk nooit zilver gaat maken, want dat is heel erg lastig.

Best overdreven

Hopelijk weten al die achtstegroepers allang dat op een open dag niet alles waarheid is en dat sommige dingen best overdreven kunnen worden. En school is heus niet alleen maar stom hoor. Maar probeer bij het kiezen niet te kijken naar welke school de lekkerste Haribo serveerde, want na die vier, vijf of zes jaar heb je precies hetzelfde diploma te pakken als op elke andere middelbare school.

Let liever op welke docenten jou het leukste lijken, welk gebouw je het meeste aanstaat en waar je jezelf de komende jaren wel ziet rondlopen. En elke les croissantjes, dat krijg je nergens. Wie zou dat ook willen? Ik zou er misselijk van worden. Maar die ene keer dat er in de zomer ijsjes worden gehaald omdat het snikheet is, maakt het toch extra leuk. Gewoon omdat het dan specialer is.

Meer blogs lezen van Jeanine (15)? Laatst schreef ze ook 7 tips om 's ochtends uit je nest te komen en PANIEK want... welk profiel moet je nou kiezen?.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren