Blog

'Gemeen' met een zachte 'g'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne
van der Sterren

Als je via Google 'Limburgers zijn' zoekt, krijg je een paar suggesties: '..zijn dom, ..achterbaks, ..traag en ..zijn anders.' Als inwoner van dit prachtig stukje land heb ik daar maar één ding op te zeggen (wacht, even mijn zachte 'g' aanzetten): 'Wiezo ziet geur zo gemein?'

Oftewel: waarom zijn jullie zo gemeen? Toegegeven: ook hier hebben we een beeld van mensen uit Noord- en Zuid-Holland. Dat ze bijvoorbeeld zo bekakt klinken. Oeps? Maar even terug naar ons accent: we praten een beetje langzamer en klinken als het afgedankte kindje van België en Duitsland, maar Limburgs is heus een mooi dialect! Van sommige woorden weet ik niet eens wat het Nederlandse woord is, zoals sjottelspak. En ik hoef het ook niet te weten, ik blijf fijn Limburgs kallen ehh, ik bedoel praten.

Dom, dommer, domst

Oh, en newsflash: we zijn niet dom! Onze scholen moeten aan dezelfde eisen voldoen als de rest van Nederland. Daarbovenop leren we ook nog eens hoe we koeien moeten melken en vlaai moeten bakken (ik hoop dat iedereen begrijpt dat dat een grap is). Maar serieus, ik had niet echt door dat deze vooroordelen er waren. Wel een beetje, maar ik kom amper in omgevingen waar er NIET overal Limburgers zijn. Moet ik nu bang zijn dat als dit wel gebeurt, ze denken dat ik dom ben omdat ik een accent heb? Dat is pas dom. 

Weg met de vooroordelen

En Limburgers zijn anders, ja... Wat is anders? Het is niet alsof er één 'normale' provincie is. In Friesland hebben ze hun eigen taal, maar Noord-Brabant heeft ook een lekker accentje. Is dat anders genoeg om vooroordelen te ontwikkelen? Mensen hebben denk ik niet veel nodig om dat te doen. Elke provincie is anders, en dat geldt ook voor de mensen die er wonen. Dus ik zeg: laten we dat 'anders zijn' met elkaar delen. Zo kom je sowieso het beste van vooroordelen en stereotypes af: door mensen het tegendeel te bewijzen. Behalve over dat accent dan, want daar kom ik dus nooit van af.

Grote Engeland-fan (16) die historische gebouwen en verhalen geweldig vindt, maar tijdens haar les geschiedenis wel in slaap kan vallen. 'Toch maar goed dat ik de bètavakken heb gekozen.' Wil het allerliefst later schrijfster worden. Maar medisch onderzoeker lijkt haar ook wel wat. Al haar blogs vind je hier.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren