Blog

Getest: kun je een week zonder nieuws?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
femke
Femke
van de Griendt

Het lijkt alsof we niet meer zonder nieuws kunnen. Of dat in elk geval niet meer wíllen. Als je om je heen kijkt, lijkt het of iedereen 24/7 nieuwspagina's herlaadt. Hoewel ik - in tegenstelling tot bijvoorbeeld mijn vader - niet tot deze groep nieuwsverslaafden behoor, ben ik prima op de hoogte. Maar kun je tegenwoordig nog om het nieuws heen, als je dat zou willen? Ik testte het een week. 

Dag 1: ik mis niets

Ik heb herfstvakantie en ben de eerste dag van mijn experiment op pad. Wanneer ik op de metro wacht, scrol ik doelloos door mijn tijdlijn op social media, waar ook linkjes naar nieuwsberichten tussen zitten. Steeds als ik op het punt sta een interessant artikel aan te klikken, betrap ik mezelf er net op tijd op dat het van De Volkskrant, NU.nl of 7Days afkomstig is.

Zal ik de link dan opslaan en bewaren voor volgende week? Nee, dat vergeet ik vast. Bovendien is het nieuws dan al 'oud'. Het is nu of nooit, en nu kies ik voor dat laatste. Spijt heb ik hier achteraf niet van: ik heb weinig gemist door deze artikelen niet te lezen. Dag 1 heb ik succesvol volbracht.

Dag 2: anders dan normaal

De volgende dag spreek ik af met een vriendin. 'Je weet wel wat Trump laatst zei over Clinton? Kijk eens naar dit plaatje, supergrappig!' Ik knik, hoewel ik eigenlijk geen idee heb over welk onderdeel van de discussie het gaat. Dat balletje tussen de twee Amerikaanse presidentskandidaten gaat zo vaak heen en weer, dat had ik vast ook niet bij kunnen houden als ik de stukken over de verkiezingen wél had aangeklikt toen ik ze gisteren tegenkwam.

Ook offline is het nieuws niet te vermijden. Ik pak NRC van de mat en leg hem op tafel. Het voorpaginanieuws is nadrukkelijk aanwezig en met één blik op de kop weet ik de kern van het artikel al. Ik hoef me daardoor niet eens te bedwingen om even te bladeren en de artikelen die me aanspreken te lezen, zoals ik normaal gesproken doe.

leven zonder nieuws

Nieuws is hoe dan ook aanwezig

De rest van de week verloopt op eenzelfde manier: in principe probleemloos. Ik blijf op de hoogte van het nieuws zonder zelf de televisie aan te zetten of te surfen naar NU.nl. Je kunt je blijkbaar niet afsluiten voor de wereld: het relevante nieuws komt vanzelf wel naar je toe.

Daarom roep ik alle nieuwsverslaafden op om af te kicken. Wees niet bang: als je denkt wel iets te missen, kun je het altijd later nog even opzoeken. Het zorgt juist voor rust. Durf je smartphone en afstandsbediening eens los te laten! Ook jij, papa.

Meer lezen van Femke (15)? Laatst schreef ze ook (Ont)spanning in de trein.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren