Kookrubriek

Gevulde aubergine met couscous

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Maaike Kooijman
Maaike
Kooijman

Er is vast wel iets wat je vroeger helemaal niet lustte, maar nu echt superlekker vindt. Toch? Bij mij is dat aubergine. Nog niet zo lang geleden moest ik er niets van weten, nu eet ik het het liefst elke dag. Gebakken, gepoft, gegrild… of in dit geval gevuld. 

Deze aubergines zien eruit alsof je er echt heel veel moeite voor hebt gedaan, maar eigenlijk valt dat heel erg mee. Ze moeten alleen even in de oven. Perfect dus om indruk te maken op je familie! Ze zijn alleen niet zo handig om te eten. Maar zijn onhandige dingen niet vaak het lekkerst?

Onderstaande hoeveelheden zijn voor één persoon, maar het is heel gemakkelijk om meerdere porties tegelijk te maken. Gebruik dan wel een hapjespan in plaats van een gewone koekenpan. Overigens zou je deze hoeveelheden ook voor twee personen kunnen gebruiken, maak er dan bijvoorbeeld deze (of een andere) vullende salade bij.

Ingrediënten
1 aubergine
80 gram couscous
Een half bakje cherrytomaatjes (ongeveer 125 gram)
30 gram witte kaas/feta
2 eetlepels zwarte olijf-ringetjes
15 gram pompoenpitten
Een teentje knoflook
Provençaalse kruiden of gedroogde basilicum
Olijfolie (niet op de foto)

Zo maak je het    
1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Maak de aubergine schoon en snijd het steeltje en het kontje eraf. Snijd hem in de lengte doormidden en hol hem dan uit. Iedereen doet dat op een andere manier; zelf vind ik het fijn om eerst met een aardappelschilmesje het grootste stuk eruit te snijden, en vervolgens de laatste restjes eruit te lepelen. Zorg dat de schil niet zo dik meer is, anders zal de aubergine niet goed gaar worden.

2. Doe wat olijfolie in een kommetje en besmeer hiermee de uitgeholde auberginehelften. Er zijn speciale siliconen bakkwastjes, maar uit ervaring weet ik dat een grote ongebruikte verfkwast ook gewoon goed werkt. Misschien zelfs wel beter. Zorg dat de helften helemaal zijn ingesmeerd en strooi er wat kruiden overheen. Vet een ovenschaal ook in met een beetje olijfolie, leg de halve aubergines hierin en zet ze 30 minuten in de oven.

3. Breng ondertussen wat water aan de kook en giet 100 milliliter kokend water over de couscous. Laat even intrekken en maak de couscous dan los met een vork.

4. Snijd de binnenkant van de aubergine in blokjes, de feta in kleine stukjes en de tomaatjes in helften.

5. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een koekenpan. Voeg, als de olie heet is, de aubergine en tomaat toe. Pers ook de teen knoflook erboven uit. Bak dit ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur tot de aubergine gaar is, schep tussendoor af en toe om met een spatel. Veel mensen vinden aubergine een vervelende groente omdat hij niet zo snel gaar wordt, maar als de pan goed warm is gaat het dus heel snel!

6. Voeg ook de couscous, feta en nog wat kruiden naar smaak toe en bak deze nog even een minuutje mee. Haal de pan dan van het vuur en roer de olijven erdoorheen. Schep dit mengsel in de auberginehelften. Het kan zijn dat je wat vulling overhoudt, afhankelijk van de grootte van je aubergine. Dit kun je er gewoon los bij eten.

7. Bestrooi de gevulde aubergines tot slot met de pompoenpitten, en dan ben je klaar!

Voor als je het nét een beetje anders wil doen
- Er zijn allerlei verschillende vullingen voor aubergine. Gehakt, tomaten en kaas is bijvoorbeeld ook een bekende combinatie. 
- Eventueel kun je een deel van de couscous ook vervangen door kikkererwten. Dit gaat prima samen, en zo is je vulling ook nog gevarieerder!
- Ook qua kruiden kun je variëren. Voeg wat paprikapoeder toe, gebruik verse basilicum… Probeer gewoon eens iets uit!

 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Kookrubriek
Kookrubriek
Kookrubriek
Kookrubriek