Blog

Glasgow zit vol gekke figuren

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne
van der Sterren

Eigenlijk ging ik naar Glasgow voor de musea, het kattencafé en het vermijden van een hittegolf. Maar de stad blijkt te stikken van gekke figuren.

Het begint al op de eerste dag waarop ik de stad ga verkennen. Daar staat hij, op een steen, megafoon in zijn hand. 'Geloof de leugens van de wetenschap niet!' roept hij. Ik grinnik en loop door. Totdat ik het bord zie dat de man bij zich heeft. 'Evolutie is een hoax', staat erop. Belachelijk natuurlijk. Zeker voor mij als aankomend biologiestudent. Ik maak er snel een foto van. De man heeft het niet door. Hij is in een verhitte discussie verwikkeld met een andere voorbijganger. Als ik doorloop, hoor ik hem nog roepen: 'Dus wat denk jij dat er gebeurt als je sterft?'

We gaan allemaal dood (en naar de hel, blijkbaar)

Na deze man denk ik mijn dosis gekkigheid wel gehad te hebben voor die dag, maar ik heb te vroeg gejuicht. Mijn vriend gaat pinnen en komt terug met een flyer. Op het meesterwerk dat in zijn handen is gepropt, staan vlammen en een wekker. 'Word wakker!! Het Einde der Tijden is hier!' De flyer vertelt ons op een licht dreigende manier dat de armageddon eraan komt en dat de ENIGE MANIER om in de hemel te komen is om een goed christen te zijn. Oké, ieder zijn geloof... maar een regel eronder staat letterlijk dat naar de kerk gaan je niet zal helpen en dat je altijd een zondiger bent in God's ogen. Of je nou goed bent of een verschrikkelijk persoon. Dit is me te complex, ze moeten dit hele einde-van-de-wereld-gedoe echt wat toegankelijker maken. Ik kijk naar de organisatie achter de flyer: Jesus Praise International. Er staat een adres bij, misschien moet ik ze eens een brief sturen met wat vragen... vooral wie de flyer ontworpen heeft, want het is echt een meesterwerk.

Gewoon gek

Al deze 'interessante' types op straat (geloof me, er zijn er nog veel meer: priesters met megafoons op de drukke winkelstraten, een man die schreeuwt dat de band op mijn shirt geweldig is, een vrouw die uit het niets naast ons gaat zitten lunchen en haar avondplannen uit de doeken doet...) hebben mijn vakantieherinneringen wel kleur gegeven. Wellicht loop ik in de verkeerde steden rond, maar in Nederland ben ik nog nooit zó veel aparte mensen in zo'n korte tijd tegengekomen. Wat ik zo mooi vind, is dat Iedereen gewoon zichzelf was, dus niks was raar. Daar kunnen wij Nederlanders met ons doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg nog wel wat van leren.

Grote Engeland-fan (17) die historische gebouwen en verhalen geweldig vindt, maar tijdens haar les geschiedenis wel in slaap kan vallen. 'Toch maar goed dat ik de bètavakken heb gekozen.' Wil het allerliefst later schrijfster worden. Maar medisch onderzoeker lijkt haar ook wel wat. Al haar blogs vind je hier.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren