Blog

Goed nieuws geeft hoop

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marisa Gubbels
Marisa
Gubbels

De vluchtelingencrisis, opwarming van de aarde, bosbranden in de Amazone en burn-outs bij jongeren... Ik voel me verslagen als ik het nieuws lees. Daarom kijk ik ook geregeld op Good News Network: een site met daarop alleen positief nieuws. 

Ik was dertien toen mijn leraar Engels me over deze site vertelde. Onzinnig vond ik het idee van een site met alléén goed nieuws toen. Waarom zou je het nieuws niet gewoon brengen zoals het is? Good News Network leek zijn ogen te sluiten voor de realiteit. Niets is minder waar, ontdekte ik toen ik toch een kijkje nam. Alle nieuwsartikelen hebben dezelfde grond: er is altijd pijn, maar degene over wie het artikel gaat, komt daar uit. Een man is dakloos, maar met de hulp van een vijftienjarig meisje vindt hij een baan. Een nieuwe wetenschappelijke test kan bijna alle soorten kanker herkennen: een lichtpunt in de strijd tegen deze vreselijke ziekte.

Menselijke goedheid

Ik realiseerde me dat de website het slechte niet negeert, maar zich focust op de menselijke goedheid. Er wordt geschreven over hoe mensen elkaar helpen. Iets waarvan zuurpruimen zeggen dat het niet meer bestaat. Mensen die iets moois hebben bereikt, krijgen een platform om hun verhaal te doen. Dat is toch ontzettend mooi? Als de Volkskrant of NRC weer eens schrijven over hoe slecht het gaat met het klimaat, over oorlogen en ander conflicten of ecosystemen die in vlammen opgaan, ga ik naar Good News Network om mijn hart op te halen (of ik pak 7Days erbij die goed en slecht nieuws ook altijd afwisselt zodat het volgen van het nieuws geen deprimerende bezigheid wordt).

Hoopvol

De mens is geëvolueerd om negatief nieuws beter te onthouden dan positief nieuws, dat heet negativity bias. Daardoor lijkt de wereld vaak een duistere plek. Zelf heb ik daar ook last van. Als ik duizend positieve artikelen lees en één negatieve, onthoud ik de laatste toch een stuk beter. Juist daarom is Good News Network zo belangrijk. Elke keer als ik een tijdje op deze site heb doorgebracht, voel ik me zo goed en heb ik vertrouwen in de mensheid en in de toekomst. Dat krijgen de Volkskrant en NRC echt niet voor elkaar. 

Marisa (16) schrijft al zo lang ze zich kan herinneren. Ze houdt van koffie, filosofie, van elk weekend met vrienden naar Amsterdam gaan. Ze leert dertien talen op Duolingo, maar maakt niks af, behalve blogs en artikelen - dat is het enige waarop ze zich écht goed kan concentreren. Later wil ze absoluut iets in met schrijven gaan doen: de journalistiek in, misschien?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren