Blog

Gouden recept voor iedere stedentrip

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sietje
Piebenga

Ik ben dol op het bezoeken van steden. Het liefst ontdek ik elke dag een nieuwe. Nu is het nadeel van een dag dat die slechts uit 24 uur bestaat en dat je vaak veel meer wilt zien en doen dan wat eigenlijk binnen die tijd mogelijk is. Inmiddels weet ik hoe je een weekplanning toch min of meer in één dag kunt proppen!

1. Rustige start

Begin met een kop thee of koffie bij een tentje vol locals. De ideale plek om de route voor de rest van de dag te bepalen. Gelukkig sta je er niet alleen voor: internet staat vaak vol met tips. Bovendien zijn de boekjes van Time to Momo de perfecte hulpjes voor een stedentrip! Maar goed: als je dan toch in een koffietent bent, kun je ook daar om advies vragen!

2. Kerkentour (grapje, lees echt verder!) 

Het liefst ga ik met een papieren kaart op pad: lekker ouderwets puzzelen welke kant je op moet. Deze kaarten zijn vaak gratis te krijgen. Leuke uitdaging is om geen enkele straat in te slaan die je al eerder hebt bewandeld. Snuif cultuur door minstens één kerk in te gaan. Dat kun je thuis apetrots aan je ouders vertellen en geloof me: je bent in één klap het lievelingskind. In Rome bezocht ik de Sint-Pietersbasiliek en ik heb mijn ogen uitgekeken bij het zien van al het prachtige mozaïek.

3. Op z'n Chinees 

Zorg dat je de toeristische attracties in de ochtend bekijkt. Dan is het vaak het rustigst en word je niet omver gelopen door honderd Chinezen. Hoewel dat ook weer een leuk verhaal is voor thuis. Reserveer je kaartjes van tevoren online om een enorme wachtrij te voorkomen. Tip voor het leven: begin met het verzamelen van souvenirs uit elke stad waar je komt. Neem bijvoorbeeld magneten of kaarten mee, zodat je er op je tachtigste een volledig museum mee kunt vullen.

4. Lunch in het park 

De lunch is mijn lievelingsmoment van de dag. Heerlijk om dat bij een restaurant te doen, maar vaak kies ik voor de optie waar je iets meer moeite voor moet doen. Ik ga op zoek naar een lokale markt, goede bakker of groenteboer en sla zelf (een stuk voordeliger) mijn lunch in. Op een kleedje in het Vondelpark in de zon: veel beter kan het niet. Alhoewel, niks tipt aan parkjes in Parijs!

5. Shoppen! 

Waar ik eerder geneigd was om in elke stad waar ik kwam regelrecht naar de ZARA en H&M te lopen, probeer ik die nu juist te vermijden. Die winkels heb je thuis natuurlijk ook. Ga kleine boetiekjes in en sla interieurwinkeltjes vooral niet over. Bezoek ook een vintagewinkel. Vooral in Italiaanse steden vind je daar goede vondsten! Afgelopen zomer kocht ik in Florence een heel gave flared broek: al minstens twintig mensen hebben gevraagd waar ik die vandaan heb.

6. Cityview

Leuke uitdaging voor aan het einde van de dag: ga op zoek naar het hoogste punt van de stad en geniet van een mooi uitzicht. Drink een verfrissend drankje iets buiten het drukste deel van het centrum en eindig net zoals je begon tussen de locals! In warme landen zoals Griekenland of Italië zijn er nog wel eens openluchtbioscopen te vinden. Ik keek in Athene met uitzicht op de Akropolis een film en dat was echt een unieke ervaring!

Zo. Als je nu nog geen spetterende dag hebt, ligt dat in elk geval niet aan mij, maar is de stad gewoon niet leuk genoeg!

Sietje (17) is een ramp in het maken van keuzes en kan uren nadenken over een geschikte 'caption' bij haar Instagram-post. Ze is kind-aan-huis op de camping in Frankrijk en heeft haar mobiel standaard op 1% staan. Ze is daarnaast een fanatiek hockeyster en kijkt nú al uit naar het moment dat ze haar vwo-diploma binnen heeft en kan verhuizen naar Amsterdam. Lees hier meer van haar blogs.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren