Blog

Gracias Duolingo! Ik spreek nu Spaans

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Laura Simons
Laura
Simons

Het groene uiltje ken je vast van de memes, maar het écht gebruiken van de Duolingo-app? Dat gaat veel mensen toch wat te ver. Een taal leren in je vrije tijd? Ook al is het gratis en voor niks: nee bedankt!

Toch besluit ik een poging te wagen. Ik heb toch vakantie! En anders verspil ik mijn tijd alleen maar aan het kijken van aflevering na aflevering van Friends op Netflix...

Spaans

Dus ik download de app en kies uit tientallen talen voor Spaans: de basis daarvan heb ik sowieso altijd al eens wilde leren. Het klinkt zo mooi! Bij het horen van hola was ik al verkocht. Daarnaast spreken ook nog eens heel veel mensen Spaans. Handig toch om de basis van een wereldtaal te beheersen.

Nuttig plezier

Ik begin met een aantal intro-woordjes en al snel leer ik daar korte zinnetjes van te maken. Verder is de app zo ingedeeld dat de stof in thema’s wordt behandeld, zoals bijvoorbeeld eten, shoppen, school, reizen en familie. En eerlijk is eerlijk, op het gebied van die laatste twee categorieën kan ik waarschijnlijk al serieus met een Spanjaard communiceren. Mocht ik ooit dringend naar het toilet moeten in Spanje, dan hoef ik alleen maar even het zinnetje '¿Dónde está el baño?' uit te spreken, en iemand vertelt mij meteen waar de badkamer/wc is! ('¡Aquí!')

Mijn grammatica is vast nog niet perfect. En ook aan een Spaanswaardig woordtempo en een foutloze uitspraak werk ik nog. Leren doe ik in ieder geval. Dit is wat ik nu ‘nuttig plezier’ noem, want ik doe iets zinvols en heb het nog naar mijn zin ook! De app is net een spelletje (met levens, bonuslevels en een streak) wat je nog eens extra motiveert om door te gaan met de lessen. Ik kan inmiddels zelfs flirten in het Spaans, al betwijfel ik of ik de zin '¿Eres modelo?' (Ben jij een model?) ooit écht ga gebruiken.

10 minuten

De app stelt ook een te behalen doel. Met tien minuten per dag is de Duolingo-uil al tevreden. Tijdens de vakantie kan iedereen toch best tien minuten op een dag missen? Want in plaats van een hele middag voor de tv te hangen, heb ik nu tenminste iets nuttigs gedaan wat me bij een volgende vakantie vast nog eens van pas gaat komen. Al met al wil ik dus even zeggen: Gracias Duolingo! Voor de gratis lessen en het ‘nuttige plezier’. Wil je dat gevoel nu ook leren kennen? Dan weet je de groene uil vast te vinden.

Laura (17) is gek op muziek, luisteren én maken, en je zal haar dan ook altijd zingend/neuriënd/fluitend aantreffen. Daarnaast doet ze nog aan korfbal en leest ze graag alles wat los en vast zit. Later hoopt ze een baan te vinden in het onderwijs, want dat vindt ze super interessant! Maar het allerleukste? ‘Dat kies ik toch voor toneel!’ Het liefst in een zelfgeschreven stuk ook nog.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren