fried chicken
Lotte in alle Staten

Gratis moddervet worden!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lotte
Stegeman

De vrouw weegt naar schatting honderdvijftig kilo. Waggelend sloft ze het Aziatische buffetrestaurant (onbeperkt lunchen voor zes dollar) van een dorpje in de Amerikaanse staat Arkansas binnen. Ze pakt een bord en begint te scheppen. Als de berg voltooid lijkt, hobbelt de vrouw richting desserts. Met een opscheplepel hakt ze een enorm stuk aardbeientaart af. Ze kwakt 't bovenop de berg en likt de lepel af. 

Daarna schuift ze richting een tafel en neemt ze plaats. Met een grimmige blik valt ze aan. Een hap slagroom, een vork rijst, een kippenpoot, een homp cake, alles verdwijnt in sneltreinvaart en volstrekt willekeurige volgorde in haar mond. 

Hoofdredacteur Lotte is op een lange reis. Samen met haar vriend Peter fietst ze dit halfjaar door Amerika en Canada: een tocht van zo'n 11.000 kilometer. In de rubriek Lotte in alle Staten blogt ze over wat ze onderweg meemaakt. 

frituur Amerika obesitas overgewicht

Obesitas
Vorige week fietsten we door Arkansas, de staat met de twijfelachtige eer de koppositie te hebben als het gaat om dikke mensen. 35,9% van de volwassen bevolking heeft er obesitas: ernstig overgewicht. We reden ook door Mississippi, op nummer drie met ruim 35%.

Uit de laatste cijfers over jongeren (uit 2011) blijkt dat landelijk ruim 20% van hen ernstig overgewicht heeft. In Mississippi staat de teller voor tieners op 21.7%

Frituurpan
Als er één volk opgroeit met de gedachte dat je in je eigen leven zelf aan de knoppen moet draaien, is het het Amerikaanse. En ook dik worden - of liever slank blijven - heeft iedereen in ieder geval deels zelf in de hand. Maar tjonge, het wordt relatief arme en vaak vast ook onwetende mensen hier bepaald niet makkelijk gemaakt om gezond te eten. Vooral in straatarme gebieden, waarvan we er in Florida, Alabama, Mississippi en Arkansas al veel van doorkruisten, is het eten van erbarmelijke kwaliteit.

frituur Amerika obesitas overgewicht

Bijna alles komt op je bord via de frituurpan. Kip, varken, garnaal: hup, in 't vet. En ach, waarom zou je dan niet ook de champignons, asperges, courgette en jalapeno's voorzien van een krokante korst? Zodra het eten je mond bereikt, is het weinig méér dan een onherkenbare bruine vette homp. Weg vitaminen, hallo vet. 

Kiloknallers
Ook aan veel supermarkten zie je of je in een armere of rijkere county (gemeente) bent. In het eerste geval is het groentenschap 't kleinst, zijn verse broodjes niet te vinden en is de versafdeling gevuld met 'fried chicken'. Gezond eten is stukken duurder, dus voor mensen met weinig te besteden is de keus snel gemaakt. Fastfood of gefrituurde kiloknallers en vier liter ijs voor maar vijf dollar als toetje en klaar is je familiediner. 

frituur Amerika obesitas overgewicht

Gratis schrokken
Eetschuur Twisted Burger naast ons hotel in het arme stadje Columbus (Mississippi) was een dieptepunt. Nog geschokt over het feit dat m'n champignons gefrituurd waren, zag ik op de kaart een misselijkmakende actie (zie de foto hieronder). De boodschap: 'Zorg niet alleen dat je heel veel van iets slechts eet, maar schrok het ook nog zo snel mogelijk naar binnen, dan krijg je het misschien gratis.' Dik worden was nog nooit zo makkelijk.

frituur Amerika obesitas overgewicht

Arm?
Mississippi en Alabama zijn twee van de armste staten van de VS. Ook Arkansas scoort niet hoog als 't om welvaart gaat. Onderzoek toonde aan dat obesitas in Amerika meer voorkomt bij arme kinderen. Ook het opleidingsniveau van vader of moeder heeft invloed: in gezinnen waar het 'gezinshoofd' z'n 'college degree' heeft, komt het half zo vaak voor als daar waar vader of moeder de middelbare school niet heeft afgemaakt

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren