blog straatwerver
Blog

Help, daar heb je weer zo'n straatwerver!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
jeanine
Jeanine
Krist

Ongeveer vier maanden geleden besloot ik dat het tijd was om een baantje te zoeken. De jaren daarvoor zat ik maar op de bank naar mijn rekeningen te kijken. Die moesten betaald worden, en heel snel!

In eerste instantie dacht ik lekker naar de appie te gaan, beetje achter de kassa te chillen en dan zouden die rekeningen zichzelf wel betalen. Dus niet. Minimumloon is echt heel erg weinig. Ik had meer geld dan dat nodig en hoorde toevallig via via van het beroep straatwerver.

Vervelend, opdringerig, lastig
Waarschijnlijk ken je ze wel, die vervelende opdringerige mensen die andere nietsvermoedende mensen lastigvallen en vervolgens geld van ze aftroggelen. Bloedirritant! Leek mij best leuk.

En daarom ben ik hier. Om dit afgrijselijke vooroordeel over straatwervers uit de weg te ruimen. Want we zijn niet vervelend, we kunnen zelfs heel gezellig zijn.

Babbel de babbel
Aangezien een gedeelte van dit blog een beetje cynisch geschreven is, kan ik begrijpen dat je dat verkeerd opvat. Maar dat meende ik dus echt. Straatwerver word je namelijk niet zomaar, je hebt er een zekere kwaliteit voor nodig: zin om te babbelen (er komt natuurlijk iets meer bij kijken, maar dat kunnen we een andere keer behandelen).

Dus, lekker met alles en iedereen babbelen is wat ik deze zomer heb gedaan. En ik heb de tijd van mijn leven gehad! Voor straatwervers is het belangrijk dat mensen zich op hun gemak voelen bij jou, je vraagt tenslotte iets van ze. Meestal euro’s en extra rekeningen. En dat doe je door te kletsen.

Before it was cool, euh on Facebook
In die drie maanden tijd ben ik meer te weten gekomen. Over de wereld. Maar ook over katten die schijnbaar deels vloeibaar zijn (voordat het op Facebook stond) en over de mensen die in mijn geliefde stad (Haarlem!) rondlopen. En dat allemaal omdat de mensen lekker terug babbelde.

Dus zie jij voortaan zo’n rotwerver die eigenlijk niet zo rot is, probeer eens dat gesprek aan te gaan. Misschien verandert je kijk op de wereld (van straatwervers) wel, steun je een goed doel en wordt het allemaal een kleine beetje mooier hier op aarde.

O ja, ik ben ook in het Instagram-verhaal van EenhoornJoost terecht gekomen. Doe me dat maar eens na 'kassamedewerkertje'!

Komt er ineens een chloorwalm met pluizig haar voorbij lopen? Da's Jeanine (16), fanatiek zwemster. Deze geboren Haarlemse is dol op Harry Potter en wil later misschien astronaut worden. Maar gezien haar haat voor bèta-vakken vindt ze acteren in een astronautenfilm ook prima.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren